Sos chrzanowy, klasyczny i nieodłączny dodatek do wielu tradycyjnych potraw. Czy jednak wiesz, jak go przygotować? Celem tego artykułu jest zaprezentowanie Wam wyczerpujących informacji na ten temat – zaczynając od wyboru odpowiednich składników, a kończąc na szczegółowych przepisach. Zaczynamy.
Co to jest sos chrzanowy
Sos chrzanowy to tradycyjny dodatek kuchni polskiej, który znakomicie komponuje się z wielkanocnym żurekiem, gotowanym mięsem, czy jajkami. Zasadniczym składnikiem jest chrzan – korzeń o intensywnym, ostro-kwaskowatym smaku. W zależności od regionu preparuje się go na różne sposoby – zwykle jednak mieszany jest z kwasem mlekowym lub octem, śmietaną, solą i cukrem.
Sos chrzanowy tradycyjny i nowoczesny
Tradycyjna receptura sosu chrzanowego jest dość prosta i składa się zaledwie z kilku składników. Obecnie jednak, kiedy kulinaria stały się prawdziwą sztuką, coraz częściej sięgamy po nietypowe dodatki, które wzbogacają smak i nadają sosowi nowoczesnego charakteru. Można do niego dodawać na przykład jabłka, miód, musztardę, czy białe wino.
Składniki potrzebne do wykonania sosu chrzanowego
Najważniejszym składnikiem sosu chrzanowego jest oczywiście chrzan. Oprócz tego, na naszej liście znaleźć muszą się także śmietana, ocet, sól i cukier. W zależności od upodobań, możemy również dodać do sosu masło, mleko, bułkę tartą, a nawet białko jajka.
Wybór odpowiedniego chrzanu do sosu
Wybór odpowiedniego chrzanu to podstawa. Najlepiej jeśli uda nam się dostać świeży korzeń, który sami zetrzemy. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, możemy wykorzystać chrzan słoikowy – na pewno jednak odczujemy różnicę w smaku.
Podstawowy przepis na sos chrzanowy
Przygotowanie składników
Najpierw musimy obrać chrzan i zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki – śmietanę, ocet, sól i cukier.
Gotowanie sosu chrzanowego
Teraz wszystko wymieszajmy i gotujemy, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję. W zależności od przypraw, sos można jeszcze poddusić na patelni – wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Chłodzenie i przechowywanie sosu chrzanowego
Po gotowaniu, sos należy ostudzić i przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po około dwóch dniach od przygotowania.
Przygotowanie sosu chrzanowego okraszonego śmietaną
Przygotowanie składników
Poza podstawowymi składnikami, do sosu chrzanowego z dodatkiem śmietany, potrzebujemy także śmietany 30%.
Sposób przyrządzenia tego sosu
Przygotowanie sosu zaczynamy od utarcia chrzanu. Następnie mieszamy go ze śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu, pilnując, aby sos się nie przypalił. Po chwili dodajemy sól, cukier i ocet, i gotujemy wszystko razem przez ok. 15 minut.
Smak sosu chrzanowego z ocetem
Przygotowanie składników
Do przygotowania sosu chrzanowego z dodatkiem octu potrzebujemy chrzanu, 150 ml wody, 50 ml octu, 50 g masła, oraz soli i cukru do smaku.
Sposób przyrządzenia sosu chrzanowego z octem
Po utarciu chrzanu, zalewamy go mieszaniną wody i octu, a następnie gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Dolewamy stopione masło, dodajemy sól i cukier i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Propozycje podania sosu chrzanowego
Sos chrzanowy idealnie komponuje się z wieloma daniami mięsnymi, w szczególności z gotowanymi wędlinami, a także z jajkami, czy żurekiem. Wspaniale pasuje również do pieczonych ziemniaków, kiełbas, czy też jako dodatek do kanapek.
Porady dotyczące przygotowania sosu chrzanowego
Pierwsza zasada – chrzan musi być świeży. Po drugie, ważne jest, aby dodatki były dobrej jakości. Kolejna rada dotyczy czasu gotowania – sos musi być gotowany dopóki nie uzyska konsystencji papki. Natomiast najważniejszym punktem jest przestrzeganie proporcji składników.
Przechowywanie sosu chrzanowego
Sos chrzanowy przechowujemy w lodówce, w szczelnym słoiku. Po otwarciu, powinien być spożyty w ciągu kilku dni.
Potrzebne utensylia do wykonania sosu
Do przygotowania sosu potrzebne są: tarka do chrzanu, garnki, łyżka do mieszania, oraz naczynia do przechowywania.