smakolykialergika.pl

Strona poświęcona zdrowiu i alergii.

Dieta

Ekologiczne mięso wieprzowe – dlaczego warto się na nie zdecydować?

Ekologiczne mięso wieprzowe – dlaczego warto się na nie zdecydować?

Wieprzowina to jeden z najpopularniejszych rodzajów mięs, jakie kupuje się w Polsce. Dziś coraz więcej osób decyduje się na odmianę ekologiczną. Czym jest ekologiczne wieprzowina? Dlaczego warto ją spożywać? Jak wygląda EKO hodowla mięsa?

Ekologiczna wieprzowina – dlaczego jest popularna?

Jeszcze do niedawna, tłuste mięso wieprzowe było najczęstszym wyborem mieszkańców naszego kraju. Jednak w pewnym momencie spadło na nie zapotrzebowanie. Właśnie z tego powodu hodowcy skrzyżowali dwie odmiany zwierząt – o chudym i tłustym mięsie, aby otrzymać bardziej atrakcyjny dla klientów produkt. Niestety, w ten sposób otrzymano gorszy smak i okazało się, że to właśnie tłuszcz stanowi jego nośnik. Po obróbce termicznej, mięso stało się suche. Dziś konsumenci zwracają uwagę na jakość produktów, które chcą zakupić, dlatego w dobrych sklepach, takich jak organic24.pl, można zaopatrzyć się w mięso z hodowli ekologicznych.

Jakie oczekiwania mają konsumenci?

Dzisiejsi klienci są niezwykle świadomymi osobami i zależy im przede wszystkim na tym, aby kupowane przez nich artykuły spożywcze były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Dla wielu osób istotne jest również to, aby dany produkt był przyjazny środowisku naturalnemu. Jak się okazało, tylko dzięki odpowiednio hodowanym i zdrowym zwierzętom można uzyskać wysokiej jakości mięso wieprzowe, która zachwyca swoim smakiem. Dlatego też hodowcy zainteresowali się dawnymi odmianami świń oraz dawnymi metodami hodowli., ponieważ niektóre odmiany zwierząt są wyjątkowo odporne na choroby czy warunki pogodowe. Takim świniom wystarczy zapewnić swobodę oraz wysokiej jakości pożywienie, aby uzyskać smaczne i zdrowe mięso.

Jak wygląda hodowla ekologiczna?

Kiedy wybiera się mięso pochodzące z gospodarstwa EKO, można być pewnym, że wybiera artykuł spożywczy, który został wytworzony według niezwykle rygorystycznych norm oraz z zasadą zrównoważonego rozwoju. Tak właśnie wyglądało hodowle prowadzone przez setki lat. Warto zauważyć, że takie gospodarstwo nierzadko łączy produkcję mięsa z produkcją roślin. Ponadto w takim miejscu nie korzysta się z żadnych szkodliwych substancji. W gospodarstwa BIO wykorzystuje się tylko naturalne pasze oraz nawozy organiczne. Zwierzęta w takich miejscach mają sporo biomasy roślinnej, a jednocześnie dostarczają, właśnie dla roślin, nawóz naturalny. Wszelkie produkty spożywcze, które uzyskuje się w gospodarstwach ekologicznych, są bardzo smaczne, ale przede wszystkim są zdrowe. Ponadto taka hodowla nie ma negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

Jak wytwarzana jest ekologiczna wieprzowina?

Zwierzęta w gospodarstwach BIO są karmione wyłącznie paszą wyprodukowaną ze zbóż ekologicznych, takich jak jęczmień, pszenica, pszenżyto, żyto czy owies. Ponadto stosuje się również tak zwane pasze energetyczne, które zawierają kukurydzę i ziemniaki. W takich paszach można znaleźć też rośliny strączkowe, a także mleko, jego przetwory, nasiona rzepaku, marchew, buraki, zioła i trawę.

Wieprzowina bez antybiotyków

Warto zaznaczyć, że mięso z hodowli ekologicznej to wieprzowina bez antybiotyków. Zwierzętom w gospodarstwach BIO nie podaje się tego typu preparatów, o ile nie jest to konieczne. Jednak do takich hodowli wybiera się najbardziej odporne na choroby rasy, aby tego uniknąć i zapewnić klientom wysokiej jakości i zdrowy produkt.

Wieprzowina bez hormonów

W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się również żadnych hormony – tym sposobem można uzyskać wysokiej jakości produkt, takich jak wieprzowina bez hormonów. Substancje te mają wpłynąć na wzrost i szybkość wzrostu zwierzęcia, dlatego też ekologiczne mięso jest zawsze mniejsze od mięsa pochodzącego z innych hodowli. W hodowlach ekologicznych nie stosuje się również GMO, czyli żywności modyfikowanej genetycznie.

Materiał zewnętrzny

Udostępnij

O autorze

Marcin to pasjonat zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do dzielenia się wiedzą. Jego główną działalnością jest publikowanie inspirujących i edukacyjnych wpisów na stronie smakolyki alergika poświęconej zdrowiu i alergii. Dzięki swojemu doświadczeniu zawodowemu oraz ciągłemu pogłębianiu wiedzy, Marcin stara się wspierać czytelników w dbaniu o swoje zdrowie, oferując praktyczne porady, informacje na temat alergii