środa, 20 czerwca 2018
wegańskie lody matcha, czyli lody pistacjowe bez pistacji
Czy uczula kogoś zielona herbata matcha? Jeśli nie, to proponuję zrobić lody pistacjowe bez pisatacji, idealne dla uczulonych na orzechy. Smak matchy jest specyficzny, ale ci, którzy w niemowlęctwie zażyli pyszności preparatów typu nutramigen, z pewnością nie będą narzekać. Ha ha... No cóż, takie życie. Kolor za to do podziwiania, więc dzieci będą zachwycone na 100%. Szkoda, że nie bardzo to widać na zdjęciu.
Przygotujmy:
500 ml śmietanki wegańskiej
cukier puder* - do smaku (u nas 4 łyżki)
3-4 łyżli matchy (by uzyskać kolor)
Śmietankę podgrzać lekko z cukrem, aż cukier się rozpuści, a następnie dodać matchę i wymieszać. Masę przelać do formy i zamrozić.
*lub stewię - coś, co nie zmieni koloru matchy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetnie smakują i ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńLody wyglądają świetnie :). W lato ciężko sobie odmówić takich smakołyków.
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłam takich lodów. Wyglądają obłędnie. ; )
OdpowiedzUsuńAle super! :)
OdpowiedzUsuńSuper, dzięki :)
OdpowiedzUsuńlody wyszły smakowicie. Są pyszne. Będę częściej przygotowywać. Przepis zapamiętany.
OdpowiedzUsuńPoleciłem ten blog małżonce i już zaczyna robić takie lody. Jako recenzent kulinarny mojej małżonki słowa złego nie powiem o jej potrawach. Zawsze pyszne i zdrowe.
OdpowiedzUsuń