U nas żółty ser już dozwolony, a pizza, wiadomo - danie ulubione zaraz po frytkach, fuj. Fuj, bo na oleju się je smaży. Ostatnio przekazano mi poufne informacje, że jednym z najbardziej trujących produktów (obok chińskich ryb i kapusty pekińskiej) może być olej rzepakowy. Dlaczego? Bo ponoć na dwa dni przed zbiorami bywa polewany jakąś potworną chemią, żeby równo dojrzał do zbioru. Nie wiem, ile w tym prawdy, więc jeśli ktoś coś wie - niechaj da znać.
A tymczasem porozmawiajmy o tym, co dobre. Domowy sos do pizzy. Można go zrobić na dwa sposoby - albo w sezonie pomidorowym, używając świeżych pomidorów pozbawionych skóry (i oczywiście pasteryzując), albo w dowolnie wybranym momencie roku, posiłkując się bio passatą. Ten drugi sposób najczęściej właśnie praktykuję, bo niestety nie zawsze dysponuję odpowiednią do długich manewrów kuchennych ilością wolnego czasu. Sos z passaty robi się błyskawicznie i naprawdę nie jest zauważalnie gorszy w smaku, o ile się zatroszczymy o dobrej jakości butlę przetartych pomidorów. Sosu mi zazwyczaj zostaje, więc mrożę i mam na wszelki wypadek, gdy pociechy najdzie chęć na pizzę.
Trzeba mieć:
butelkę passaty bio (ok. 800 ml) lub kg świeżych pomidorów podłużnych
małą cebulę
ząbek czosnku
łyżkę oliwy
płaską łyżkę cukru (daję nierafinowany trzcinowy)
po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
po szczypcie tymianku, rozmarynu i szałwii (opcjonalnie, daję jak nie zapomnę)
sól i pieprz - do smaku
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać i wlać passatę (lub dodać pokrojone, sparzone i obrane ze skórki pomidory). Doprawić i smażyć ok. 15 minut (ze świeżymi pomidorami dłużej oczywiście, aż się rozpadną i odparują), aż sos zgęstnieje, a następnie zmiksować na gładko (nie jest to konieczne). Rozprowadzać go na pizzy dopiero gdy wystygnie, żeby nie zaparzyć ciasta.
Ja też preferuję takie szybsze sposoby. Obieranie pomidorów doprowwdza mnie do rozpaczy...
OdpowiedzUsuńŁadnie podany))
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, ładny kolorek :) Ja kupuję pomidory w kawałkach w kartoniku albo passate ale bardzo lubię te z primo gusto. A co do tego oleju rzepakowego to trochę mnie wystraszyłaś.... A ja słyszałam, że taki niby zdrowy :(
OdpowiedzUsuń