poniedziałek, 11 lipca 2016
wegańskie batoniki owsiane z owocami
Bardzo sympatyczne ciasto... ciastka? W każdym razie słodycz przyjemna, chrupiąca, z dużą ilością owoców. Te batoniki są z truskawkami, ale zapewniam, że możecie użyć dowolnych, dozwolonych w diecie owoców. Szybkie w robocie, łatwe i smaczne.
Miejmy:
na ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej (orkiszowej lub pszennej)
szklankę płatków owsianych
1/2-2/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego - w zależności, czy wolicie mniej czy bardziej słodkie
200 g wegańskiej margaryny
łyżeczkę proszku do pieczenia
łyżeczkę cukru z wanilią
na nadzienie:
3 kubki umytych, dobrze osączonych owoców (większe należy niezbyt drobno pokroić)
cukier - do smaku (dałam ok. 1/2 szklanki)
płaską łyżkę skrobi (dałam ziemniaczaną)
Wszystkie suche składniki ciasta dobrze wymieszać. Dodać tłuszcz i zagnieść ciasto-kruszonkę. Podzielić je na części w proporcjach 2/3 do 1/3. Formę do pieczenia (ok. 20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wysypać większą częścią ciasta. Lekko ugnieść je dłonią i wyłożyć warstwę owoców. Owoce posypać resztą kruszonki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 35 minut - ciasto musi lekko zbrązowieć. Gdy całkowicie wystygnie, można ciasto kroić na batoniki. Na ciepło nie da się idealnie pokroić, ale za to znakomicie smakuje z lodami waniliowymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają jak ciasto. Apetyczne
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:) Polecam swoje batoniki musli: http://alergicznedziecko.pl/morelowo-zurawinowy-batonik-musli/
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, apetyczne mocno :) , też robię takie bardzo podobne ciasto( daje jakiś olej zamiast margaryny) z różnymi owocami , z czarna porzeczką najbardziej lubimy
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po przepis na
devolay z serem
Witam mam pytanie odnośnie wielkości formy? Jeśli to mozliwe proszę o jej wymiary (mniej więcej), bo chcialam upiec w piątek:). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHa! Miałam ją zmierzyć i zapomniałam. Dziękuję, Twój komentarz mi o tym przypomniał. Ok. 20x30 cm, moja ma dokładnie 22x33.
UsuńDziękuję bardzo:) ... mam tylko pytanie jeszcze jeśli o konsystencje tluszczu chodzi .... rozumiem, że margaryna ma być rozpuszczona?:) Przepraszam, ze tak zawracam głowę:)
UsuńWręcz przeciwnie, ma być zimna i twarda :)
UsuńJuż zrobiłam z rozpuszczoną:) Pytanie nieaktualne:) .... zanosi się na super ciacho:)
UsuńI jak wyszło?
UsuńPowiem tak, to ciasto które ostatnimi czasy pojawia się u nas non stop ... z tym, że te 200 g masła stosuję na 1,5 -2 porcje pozostałych składników. Masło roztapiam i jest wszystko super. Do środka pakuje różne, różniaste owoce, bakalie. Ostatnimi czasu robię to ciasto, a w środku są jabłka skrojone jak do szarlotki tatrzańskiej (w ogromnej ilości), jest pysznie:). Pozdrawiam i dziękuję za cud przepis:)
Usuń... a zapomniałam dodac, ze w przypadku tej "szarlotki tatrzańskiej" to piekę ok. 60-70 minut w 160 stopniach:)
UsuńDzięki, Jolu! :)
Usuń