Przygotować musimy:
na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
50 g cukru pudru
żółtko
szczyptę soli
na masę bakaliową:
2
gorzkie czekolady
3-4 łyżki mleka lub śmietanki
2 łyżki masła
żółtko
kieliszek wódki lub innego mocnego alkoholu
+/- szklankę bakalii (np,: rodzynki, figi, skórka pomarańczowa, suszone śliwki
kalifornijskie, lekko uprażone migdały, orzechy laskowe i włoskie - w równych proporcjach)
Masło
posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko, szybko wyrobić
ciasto i włożyć do lodówki. Następnie uformować cienki placek
z małym rantem. Wstawić go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec, aż się zrumieni. Bakalie posiekać i zalać alkoholem.
Czekolady rozpuścić z mlekiem lub śmietanką i masłem, jak masa przestygnie
dodać żółtko, a następnie bakalie z wódką i wymieszać. Wyłożyć na ciasto,
udekorować i odstawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!