Należy mieć:
na łazanki:
mąkę kukurydzianą - ok. 1/2 szklanki
lekko ciepłą wodę
na kapustę:
szklankę poszatkowanej słodkiej kapusty
2 pieczarki
małą cebulkę
śliwkę suszoną bio
łyżkę oleju
po szczypcie kminku i majeranku
sól i pieprz do smaku
Pieczarki i śliwkę pokroić w małe kawałki, cebulę w drobną kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę z pieczarkami. Dorzucić śliwkę, a następnie kapustę, doprawić, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie. Wówczas przygotować łazanki: mąkę wsypać do miski i stopniowo dodając wodę, wyrabiać zwarte, elastyczne ciasto makaronowe. Ciasto cienko rozwałkować i radełkiem do pizzy pokroić w łazanki. Kluski wrzucić na osolony wrzątek, przykryć i zagotować. Odcedzić i od razu dodać do kapusty. Dobrze wymieszać, ewentualnie doprawić i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!