czwartek, 2 lipca 2015
gołąbki z cukinią (bez ryżu)
Jeszcze jeden przepis wyciągnięty z czeluści archiwalnego kukbuka. Nie robimy już dziś, ale robiliśmy w czasie, gdy testowaliśmy, czy ryż przypadkiem aby nie uczula. Nie uczulał, jak się szczęśliwie okazało, ale gołąbki z cukinią zamiast ryżu były całkiem smaczne. Dziś to sobie tak myślę, że one całkiem fit są, to może powinnam wrócić do przepisu i robić sobie...
Trzeba mieć:
200 g dozwolonego, mielonego mięsa (np. indyka, wieprzowiny)
kilka liści kapusty (4-5, najlepiej młodej)
młodą, małą cukinię
plaster cebuli
łyżeczkę oleju
sól i pieprz (pieprz niekoniecznie, jeśli podrażnia)
Liście kapusty lekko zblanszować, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kosteczkę i lekko zrumienić na oleju. Do mięsa dodać cukinię i cebulę, doprawić, wymieszać. Farsz zawijać w liście kapusty, układać dość ciasno w garnuszku. Zawinięte gołąbki podlać wodą z blanszowania liści kapusty, przykryć i gotować na małym ogniu, w zależności od wielkości gołąbków, od 20 do 30-35 minut. Jeśli w diecie dozwolone są pomidory, można gołąbki podać z sosem pomidorowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, bo takie z ryżem są dla mnie niejadalne. Ja mam zawsze extra z samym mięsem, ale muszę podsunąć pomysł z tą cukinią. Bo przyznam się, że gołąbki tylko mój tata u nas robi:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Muszę takie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe ,uwielbiam cukinię .
OdpowiedzUsuńWspaniałe, dobrze, że mimo to okazało się, że na ryż nie ma uczulenia. Przy tym "zarobiłaś" jeden przepis więcej! :)
OdpowiedzUsuńPrzedwczoraj robiłam gołąbki, szkoda, że nie z cukinią! Muszą być wyborne!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, muszą być pyszne. I rzeczywiście całkiem fit :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z pewnością pomysł wykorzystam :) kocham cukinie
OdpowiedzUsuńSzkoda że już nie robicie bo wpadłabym na degustację z miłą chęcią
OdpowiedzUsuńJa cukinię mogłabym jeść bardzo często, a gołąbki wypróbuję napewno :-)
OdpowiedzUsuńJa chcę takich gołębi! Super pomysł z tą cukinią :)
OdpowiedzUsuń