Ta zupa zawsze mnie nęciła. I to właśnie w wersji rybnej, choć jest też kukurydziana. Bardzo lubimy kukurydzę, więc takową wersję też na pewno kiedyś upichcę. Można chowdera zrobić dla alergika, zastępując zwykłą śmietanę roślinną oraz ewentualnie, (przy silnym uczuleniu) pomijając tę szczyptę skórki z ekocytryny. Też będzie dobry, z tym, że nie jestem pewna, czy to jeszcze będzie chowder... W każdym razie, w obu wydaniach - chowder czy nie - zupa jest super: aromatyczna, rozgrzewająca, zdrowa i sycąca, czyli idealna na zimę.
Należy mieć:
50 g masła (dla alergika klarowanego)
por (kawałek
ok. 8-10 cm)
ząbek
czosnku
4
duże ziemniaki
marchewkę
ok.
500 g filetów rybnych (najlepiej mieszanych: z dorsza, łososia i
mintaja)
3-4
łyżki śmietany 18% (dla alergika śmietanki owsianej z łyżką octu jabłkowego lub winnego)
liść
laurowy
ziele
angielskie
sól
i pieprz do smaku
szczyptę
skórki startej z cytryny bio*
koperek
Na
maśle podsmaż pokrojonego w talarki pora, dodaj przeciśnięty
ząbek czosnku, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
oraz startą marchew. Zalej warzywa wodą, tak by je tylko przykryła.
Lekko posól, dodaj ziele oraz liść, przykryj i duś na małym
ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wówczas dodaj pokrojone
w kostkę ryby oraz śmietanę i gotuj do momentu, aż mięso będzie
miękkie. Pod koniec dodaj skórkę z cytryny. Dopraw i posyp
koperkiem.
*ponieważ jest to ilość niewielka, to można zaryzykować i przy niedużym uczuleniu dodać do wersji przeznaczonej dla alergików
*ponieważ jest to ilość niewielka, to można zaryzykować i przy niedużym uczuleniu dodać do wersji przeznaczonej dla alergików
Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Podoba mi się pomysł na połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńFajna odmiana od wszystkich tradycyjnych.
OdpowiedzUsuńlubimy zupę rybną a ta wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ta Twoja zupa rybna. Wygląda.... umniam. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji nigdy jeść chowdera, ale przed rybnymi zupami jakoś się wzbraniam :(
OdpowiedzUsuńAle ta wygląda genialnie i nawet nie rzekłabym, że rybna!
zrobię z pewnością, kusi bardzo taka pachnąca zupka!
OdpowiedzUsuńwłasnie zjadłam cała michę, pyszna zupa, rozgrzewa i syci :) u nas cebula zamiast pora :)
UsuńZajebiście, dzięki :D
UsuńMacie alergię na pora?
na szczęście nie ale pora zbrakło :)
Usuń