Weźmy
2 kg czerwonej papryki
2 cytryny
2 szklanki cukru
2 goździki
2 gałązki świeżego rozmarynu
płaską łyżeczkę cynamonu
szczyptę soli
Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i zblenderować. Przełożyć do garnka, dodać szklankę cukru, sól i gotować 20 minut. Listki rozmarynu drobno posiekać, a goździki rozgnieść - zawinięte w papier tłuczkiem do mięsa lub w moździerzu. Umyć i sparzyć cytryny. Zetrzeć z nich skórkę (odłożyć ją do pojemniczka) i wycisnąć sok. Sok dodać do papryki, razem z drugą szklanką cukru i gotować, aż konfitura zgęstnieje. Dorzucić skórkę z cytryny, rozmaryn, goździki i cynamon. Dobrze wymieszać i przełożyć do wyprażonych słoiczków. Pasteryzować 10 minut i wystudzić odwrócone do góry dnem.
Połączenie nieco zaskakujące, ale i intrygujące. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZskakujące połączenie smaków:)ciekawa jest bardzo,jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńAle rarytasy u Ciebie ,też uwielbiam paprykę ,czy z goździków mozna zrezygnować ?jakoś ich nie lubię.
OdpowiedzUsuńto już wiem co będę robić w weekend :)
OdpowiedzUsuńintrygujące! ale skoro można zrobić deser z pomidorów to czemu nie konfiturę z papryki :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie ona wygląda
OdpowiedzUsuńAle ciekawe połączenie składników. Ja bardzo lubię rozmaryn, ale jak on smakuje w takim połączeniu? Ale myślę że on się wszędzie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńa to ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńO super! Bardzo ciekawy przepis, takiej konfitury nie znałam :D Zapiszę, wypróbujemy :D
OdpowiedzUsuńświetne połączenia smaków! bardzo oryginalne ... jak dla mnie
OdpowiedzUsuńcoś mi mówi, że smakuje fantastycznie :)
Ale ekstra pomysł, ciekawa jestem jak mi to zasmakuje :) kusi mnie, by to przetestować
OdpowiedzUsuńo kurczątko ! jakie to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo jest coś zdecydowanie dla mnie. Pyszne. Zastąpi mi w tym roku dżem z winogron z rozmarynem jako, że nasze winogrono nie wydało w tym roku ani jednego owocu (przymrozek w całej okolicy zmroził zawiązki winogron i orzechów) Myślałam juz że będzie bieda, a tu takie coś :)
OdpowiedzUsuńcoś przepysznego!
OdpowiedzUsuńupyrtoliło się wieczorową porą i woła ze słoików na stole aktualnie :) po raz kolejny dziękuję!
:)
Usuńi druga porcja się już robi :)
OdpowiedzUsuń