środa, 9 lipca 2014
dżem porzeczkowy
Niommmm... My tu mamy taki problem, że lubimy tylko czarną porzeczkę. W związku z tym robimy sok z czarnej porzeczki, tartaletki z czarną porzeczką, nalewkę z czarnej porzeczki, galaretkę z czarnej porzeczki... Co za nuda, nic czerwonego, nic białego. Ale można sobie dowolnie żonglować kolorami i robić z takich owoców, jakie lubimy. O! Z białej porzeczki robiłam kiedyś lekki przecier, na którym znakomicie rosły bezalergenowe ciasta. Ale przejdźmy do naszego dżemu. Nie narobimy się przy nim szczególnie...
Wystarczy bowiem mieć:
czarne porzeczki
nieco wody
cukier - do smaku
Porzeczki oczyścić, opłukać, włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż się nieco rozpadną. Gdy dżem zacznie nabierać konsystencji, dodać cukier do smaku. Przesmażać dżem jeszcze kilka minut, a następnie przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Aż ślinka cieknie! UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńJak długo możemy go przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńPo otwarciu? Aż nie zacznie pleśnieć ;)
UsuńCzarne porzeczki , wiśnie , śliwki i morele to naj naj przetwory dają , inne fajne ale te to mercedesy
OdpowiedzUsuńTaki dżem to mercedes , ja lubię wszystkie porzeczki ,ale czarne najbardziej
Dżem z porzeczki to mój ulubiony :) najchętniej spożywam w pleśniaku lub pani walewskiej ;)
OdpowiedzUsuń<3 Najlepszy! Też uwielbiamy czarną porzeczkę, tylko jak na złość nie mam ani ziarenka a za to czerwonej miałam ponad 10 kg! :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor ,w wypiekach cudo ,za samym dżemem na kanapce nie przepadam.
OdpowiedzUsuńFantastyczny dżemik, idealny na kanapkę i jako dodatek do ciasta :)
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę koniecznie zrobić w tym roku! :P Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPyszny musi być ten dżem :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmm, dżemowo się rozmarzyłam. Porzeczkowego jeszcze nie jadłam. Najwyższy czas to zmienić! :-)
OdpowiedzUsuńA do tego jeszcze cynamon i odrobinę kardamonu. Pycha.
OdpowiedzUsuńIga
Ale mi narobiło smaka zdjęcie :D
OdpowiedzUsuń