Prosty, ale pyszny deser. Marcepan fantastycznie komponuje się z jagodami, a bomba ładnie wygląda i świetnie orzeźwia, podana mocno schłodzona w upalny dzień. To przepis przygotowany na konkurs, ale z pewnością będę bombę robić częściej. A, zapomniałabym: alergicy zamieniają serek waniliowy na śmietankę roślinną, oczywiście.
Weźmy:
2 galaretki o smaku jagodowym Winiary Edycja Limitowana
2 opakowania serka waniliowego (ok. 300 g)
60 marcepanu
300 g jagód lub borówek
Owoce opłukać i osuszyć, marcepan drobno pokroić. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o połowę. Gdy galaretki wystygną, dodać serki i zmiksować. Formę przelać lodowatą wodą, wlać połowę masy galaretkowej i odstawić do lodówki, by zaczęła tężeć. Następnie posypać owocami i marcepanem, zalać połową pozostałej masy galaretkowej i odstawić do lodówki. Gdy stężeje, wlać resztę masy i trzymać w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem naczynie z deserem wstawić na chwilę do wrzątku, następnie zakryć talerzem i odwrócić do góry nogami - dzięki temu deser bez problemu wyjdzie z formy.
Jak apetycznie wygląda! Uwielbiam takie galaretkowe desery :)
OdpowiedzUsuńpołączenie galaretki i serka jest mi bardzo bliskie od lat :-) fajny pomysł z tym marcepanem. Powodzenia w konkursie
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam połączenie galaretki z serkiem! :) I do tego marcepan... mmmm, cudownie słodki deser! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Super wygląda ta jagodowa bomba :)
OdpowiedzUsuńMarcepan to nie są moje smaki, ale kiedy go pominę to chętnie spałaszuje solidna porcję. :)
OdpowiedzUsuńJaka ładna :)
OdpowiedzUsuńPiękna :) Bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńCzyli taki jakby bombowy ala sernik na zimno, super! Muszę coś pokombinować, może wegańską bombę wymyślę?
OdpowiedzUsuńBoska!
OdpowiedzUsuńNo masz 100% racji. Prawdziwa bomba :) Jestem zauroczona tym dodatkiem marcepanu :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie i lekko. Mniam!
OdpowiedzUsuń