Wydawało mi się, że wszyscy znają i wiedzą, ale po rzuceniu foty na fejsbuka, okazało się, że nie...
No to zrobiłam wpis :) Można w podobny sposób zrobić chipsy z marchewki, dyni etc. Z ziemniaków nie, bo te trzeba przecież obrobić termicznie, a w suszarce jest na to za zimno. Ja nie dodaję cukru, bo jak dla nas takie chipsy są idealne, ale wiem, że jest sporo fanów słodkich chipsów cynamonowych, to podaję też sposób na takowe.
Na karnawałowe zabawy Karmiących Matek Alergików jak znalazł ;D
Należy mieć:
słodkie, kruche jabłka
suszarkę do owoców
w wersji słodkiej: muscovado i cynamon do oprószenia
Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm (nie obierać jabłek). Ewentualnie, w wersji słodkiej oprószyć cukrem i cynamonem - do smaku, niezbyt obficie. Suszyć w suszarce do owoców, aż staną się chrupiące. Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu (słoik, metalowa puszka etc.).
Całą jesień się nimi zajadaliśmy :) Dzięki za przypomnienie, muszę rozpocząć produkcję na nowo!
OdpowiedzUsuńkoniecznie! :)
Usuńuwielbiam! robię często, mój najbliższy sąsiad ma sad jabłkowy, więc okresowo produkuję w mega ilościach :)
OdpowiedzUsuńja niczego nie dodaje, ale z cynamonem fajny pomysł, a jaki zapach w domu boski... u mnie te chipsy są tak rozchwytywane, że nigdy nie udało mi się odłożyć do puszki, znika każda ilość jaką zrobię :)
http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/search/label/Suszone%20jab%C5%82ka
Twoje są niesamowite! Jak Ci wychodzą takie śliczne!?
UsuńMuszę spróbować z cynamonem :) Ja jabłkowe chipsy powiesiłam też na choince ;)
OdpowiedzUsuńCynamon niom :) A jak wiszą na choince, to nie przestają być chrupiące?
UsuńPrzestają, ale mama narobiła cały worek chipsów i te najładniejsze przekroju całego jabłka z dziurką poszły na świąteczne ozdoby :)
Usuńzdrowe , zdrowe i przepyszne
OdpowiedzUsuńJa jak zrobię to mi wyżerają jeszcze ciepłe
wcale się nie dziwię :)
UsuńŚwietny pomysł, a można w piekarniku?
OdpowiedzUsuńMożna, tylko temperatura nie może być zbyt duża, tak z 50 stopni.
UsuńTeż czasem sobie posuszę, tylko żal, bo szybciej się zjada, niż przygotowuje ;-)
OdpowiedzUsuńTo fakt ;)
Usuńpojadłabym takich :) tych z cynamonem również!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna i zdrowa przekąska :)
OdpowiedzUsuńowszem :)
Usuńświetne!
OdpowiedzUsuńbędę mogła mieć kilka pytań odnośnie alergenów? ...
Pewnie, kiedy chcesz. I jeszcze raz gratulacje i uściski dla Jagódki :)
UsuńMuszę koniecznie zakupić suszarkę ;)
OdpowiedzUsuńPrzyda się :)
Usuń