Jeszcze jeden przepis z Akademii Smaku Siemens. Rzecz bardzo smakowita, choć może odrobinę przysłodka - myślę, że to za sprawą konfitury figowej, więc warto dodać jej mniej. Podobno Francuzi jedzą sery na deser. No to tu mieli by deser dubeltowy - ser na słodko ;)
Potrzebne będą:
4 krążki sera
camembert (każdy o wadze 125 g)
łyżka oliwy z
oliwek, np. Revitalen (lubię ją)
4 gałązki świeżego
rozmarynu
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki sparzonych,
całych migdałów
2 łyżki namoczonych
w białym winie rodzynków
2 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki białego
kremu balsamicznego
sok z 1 cytryny
łyżka sparzonej skórki
pomarańczowej lub cytrynowej
mały pęczek świeżej
natki pietruszki
imbir mielony do
smaku
2 garści ulubionej
mieszanki sałat lub kiełków
200 g konfitury figowej
Miód zmiksować w
blenderze z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową,
pietruszką oraz imbirem. Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy i migdały, następnie
dodać przygotowany wcześniej miód z kremem balsamicznym oraz rodzynki. Całość
poddusić przez chwilę, zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce. Camembert
natrzeć oliwą (ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami), obłożyć gałązkami
rozmarynu i grillować z obu stron (można również upiec w piekarniku).
Grillowany ser podawać bezpośrednio po usmażeniu z ciepłymi bakaliami, sosem
powstałym podczas ich przygotowywania, kolorowymi sałatami, konfiturą figową
oraz bagietką lub paluszkami grissini.
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda właśnie średnio, bo zdjęcie reporterskie ;) Ale dobry był :)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńnie tylko wygląda, ale i smakuje pysznie! ja nie dodaję konnfitury figowej i jest super! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł z pominięciem konfitury, bo z nią za słodki trochę.
Usuńuwielbiam pieczonego camemberta, pycha :-0
OdpowiedzUsuńA i owszem ;)
UsuńSzkoda, że nie lubię śmierdziuchów, bo wygląda taaaak apetycznie!
OdpowiedzUsuńTen nie śmierdział ;) Ja nie lubię tej pleśni, pewnie ma to coś wspólnego z alergią ;) ale wyżerać kremowy środeczek - niom :)
UsuńObłęd! Jaka szkoda, że nie dla alergików:/
OdpowiedzUsuńSzkoda, fakt :(
UsuńCudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńi dobre były ;)
Usuń