Do wszelakich kluchów (także bez glutenu - ryżowych, gryczanych czy fasolowych), płatków, kaszek, ryżu, zbóż, naleśników (również bezglutenowych) i czegokolwiek wedle fantazji oraz dozwolonych w diecie produktów. Błyskawiczny, łatwy i pyszny, znaczy się jeden z takich, jakie Smakołyki lubią najbardziej. Można też na odwrót - wrzucić coś do sosu i mieć zupę owocową.
Należy mieć:
szklankę jagód (mogą być mrożone)
opakowanie śmietanki roślinnej (dałam owsianą)
pół łyżeczki cukru z wanilią
cukier, syrop z agawy, stewia etc. - do smaku
Jagody umyć i zagotować (świeże z łyżką wody), szybko zdjąć z ognia, dodać śmietankę oraz cukier waniliowy i wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Super, fajny pomysł z tą śmietanką. Muszę w końcu kupić jagody...
OdpowiedzUsuńU mnie dziś cały ogrom czereśni, bobu i innych smakołyków :) Ale na jagody, zwłaszcza takie mam wielką ochotę!
OdpowiedzUsuńMniami, jeszcze nie korzystałam z roślinnej śmietanki :)
OdpowiedzUsuńo bardzo fajny pomysł. Tyle truskawek było ostatnio, że teraz pora na jagodowy zawrót głowy !
OdpowiedzUsuńwygląda tak, że mam ochotę tam zanurzyć wszystko po kolei :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam w tym roku jagód .... ale smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńświetny ,a że mam trochę jagódek to zaraz zrobię i będzie na jutro do naleśników
OdpowiedzUsuńtaki sos to coś przepysznego!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5
Ja też nie jadłam jeszcze w tym roku jagód, na taki sosik miałabym ochotę :)
OdpowiedzUsuńJak jagody, to ja bardziej niż chętnie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten sosik :)
OdpowiedzUsuńo królowo! pomysł wyborny:)))
OdpowiedzUsuńpyszności :) zjadłabym taki sosik do gofrów lub naleśników :)
OdpowiedzUsuńpycha! poproszę :)
OdpowiedzUsuńJako słodziak pospolity mogłabym jeść taki sos 3 razy dziennie :-)
OdpowiedzUsuńDo jedzenia samemu, a jeszcze lepiej np. na lody : ).
OdpowiedzUsuń