Należy mieć:
szynkę o zwartym kształcie (ok. 700 g)
1 łyżkę lidlowskiej przyprawy "Apple&Orange", a nalepiej zamiast niej mix zrobiony z:
1 płaskiej łyżeczki skórki startej z pomarańczy bio*
1 łyżeczki zmielonego suszonego jabłka
po 1/2 łyżeczki: imbiru, kminku, majeranku
po 1/4 łyżeczki: zmielonej kolendry i goździków
oraz:
sól do smaku
łyżeczkę muscovado
łyżkę balsamico
ewentualnie olej lub oliwa (2 łyżki)
Szynkę posolić, posypać przyprawami i cukrem, skropić octem, włożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Jeśli szynka jest bardzo chuda - skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na kilka minut (aż się skórka lekko zrumieni), a następnie podlać wodą, przykryć i piec ok. półtorej godziny w temperaturze 175 stopni.
*My możemy użyć skórki, ale jeśli macie silne uczulenie na cytrusy lub duże obawy - pomińcie ten składnik.
Fajna szyneczka! Znowu kusisz, a ja znowu nie zrobiłam. Może teraz mi się uda :)
OdpowiedzUsuńUda się na pewno :)
UsuńUwielbiam takie połączenia, ta szyneczka wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDzięki, Olu!
UsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńNie znałam takiej przyprawy :D A szyneczka piękna, soczysta!
OdpowiedzUsuńA była kiedyś w Lidlu, chyba na tygodniu de luxe czy jak oni to tam nazywają ;)
UsuńDzięki!
szynka fajna, ale zaczęłam sobie też wyobrażać puszeczkę, która tak Cię skusiła:)
OdpowiedzUsuńPuszka maleńka, szara z perłą ;)
UsuńNo ja właśnie też o tej puszeczce teraz rozmyślam...Szynka wygląda kusząco, a z tym posmaczkiem jabłkowo- pomarańczowym musi być smakować bombowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra była ;) Puszka prosta i srebrzysta, do tego mała, bardzo mi się spodobała.
Usuńdomowe mięsko jest najlepsze!:) i bardzo ciekawa ta przyprawa po twojemu:)))
OdpowiedzUsuńGoh, słoneczko, dzięki. Po mojemu spoko, przynajmniej bez chemii ;)
Usuńidealna na ciepłą bułeczkę ;D
OdpowiedzUsuńFakt ;)
UsuńFantastyczna.
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńPatysko, kolendre i goździki rozdrabniasz w moździerzu czy młynku? Nie mam jednego ani drugiego ale zastanawiam się nad moździerzem właśnie tylko nie wiem jaki: ceramiczny, marmurowy, granitowy...?
OdpowiedzUsuńJa zawijam w papier do pieczenia i walę bokiem tłuczka do mięsa :)
UsuńPomysłowe... Może skorzystam z tego patentu do czasu zaopatrzenia się w coś odpowiedniego :-)
Usuń