Fajna zabawa dla dużych i małych. W karobowym , lekko ciepłym sosie możemy maczać dozwolone owoce, grzanki, pianki marshmallow, ciasteczka, a nawet żelki. Ja nie mam naczynka do fondue, ale nie widzę problemu - wystarczy miseczka z sosem (może być postawiona na naczyniu z tea lightem, wtedy sos będzie cały czas podgrzewany) i patyczki do szaszłyków lub wykałaczki. Nadziewamy, maczamy i zajadamy ;)
O, nigdy nawet nie jadłam karobu. Skoro da się z niego wyczarować takie pyszności, na pewno zakupię :)
OdpowiedzUsuńPyszności jak pyszności, gdyby nie alergia popylalibyśmy klasyczne czekoladowe ;) Ale karob jest smaczny, ja lubię, choć oczywiście czekolady nic nie zastąpi :)
Usuńhmm na zdjęciu pewnie karobu, choć na pierwszy rzut oka pomyślałam ze to kakao...
OdpowiedzUsuńa jak smakuje karobu?
Tak, to karob ;) Karob, według mnie, ma smak zbliżony do toffi, smaczny jest, dobrze zastępuje kakao.
Usuńkurcze ja nawet nie wiem gdzie to kupić, ale poszukam!
OdpowiedzUsuńZazwyczaj w sklepach z żywnością bio. Ale jak ktoś może kakao, to może sobie karob darować ;)
UsuńWow, przepis niewiarygodny. amiętam, jak cierpiałam we Francji, widząc, jak ludzie zajadają się fondue.
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu. No my też na klasyczne fondue możemy sobie na razie jedynie popatrzeć. To znaczy starsza pociecha trochę by nawet mogła, ale nie przepada za stopionym serem (dziwne, prawda? ;)).
UsuńPati; Super pomysł! Czas zakupić naczynko do fondue:) A fotka czy to nie karob?:)
OdpowiedzUsuńKarob, a owszem ;) No właśnie też rozmyślam nad naczynkiem, choć ten sos nie wymaga podgrzewania, by sosem pozostać ;) Ale naczynko do fundy takie fajne towarzysko, dobre na impry jest...
UsuńDzięki Kasiu :-*
Naczynko mam, a fondue robiłam 100 lat temu;)
OdpowiedzUsuńKarobu nadal nie zakupiłam;)
Uściski przesyłam:)
A da się jakieś fondue na 5P przerobić? Sówko, szkoda kasy na karob jak można kakao jeść, no chyba żeby tak na spróbowanie ;)
UsuńCałuski!
Na spróbowanie:) I nie jest taki drogi, więc sobie zakupię:)
UsuńGeneralnie to wszystko się da wg 5 Przemian przygotować, tylko trzeba smaki uzupełnić, żeby wszystkich 5 było, czyli może dorzucić szczyptę imbiru, kilka kropli cytryny i odrobinę zimnej wody (albo soli), przy założeniu, że karob ma smak gorzki tak jak kakao, bo tego nie wiem:)
Lecę robić pastę z ciecierzycy:)
Karob to mi się taki raczej słodkawy wydaje :) Pasta z ciecierzycy mniam!
UsuńHehe skąd ja to znam, że coś za szybko znika:))
OdpowiedzUsuń:DDDD
Usuńo rany tylko mnie nie zabij, ale ostatnio byłam tak nieogarnięta :( Już dodaję moje kulki do akcji, ale na durszlaku nie mogę znaleźć?
OdpowiedzUsuńmam! znalazłam :) obrazek akcji wkleiłam pod postem, może być? :)
UsuńPewnie! Bardzo Ci dziękuję :)
Usuń:)) polecam się na przyszłość ;p
UsuńSerdecznie zapraszam do zabawy z okazji pierwszych urodzin naszego bloga :)
OdpowiedzUsuńhttp://ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.com/2012/08/urodzinowe-candy.html
Dziękuję, Marto! :)
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki MM! :)
UsuńMożna też zrobic z tego "kakao"??
OdpowiedzUsuńZ karobu? No pewnie! I shake'a, i lody i tak dalej :) Po prostu zamiast kakao dajesz karob, nawet ilości nie trzeba dostosowywać.
Usuń