A znacznie smaczniejsze.
I ładniejsze.
Najbardziej doceniane, gdy nagle okazuje się, że goście ante portas.
Z zewnątrz kruche, a im bliżej środka, tym bardziej miękkie i ciągnące dzięki skarmelizowanemu nadzieniu. Cudowne...
Przygotujmy zatem:
gotowe, bezmleczne ciasto francuskie (np.z Lidla albo Tesco)
2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
dowolny dżem (u mnie brzoskwiniowy)
1 płaską łyżeczkę cynamonu lub miąższ z 1/4 laski wanilii
Ciasto cieniutko posmarować dżemem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem lub wanilią. Zwinąć w rulon i pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm. Ułożyć na blasze papier do pieczenia, na to zawijaski. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut (przy pieczeniu należy się kierować wskazówkami z opakowania gotowego ciasta francuskiego).
Świetne te zawijaski! I znowu moja miłość do ciasta francuskiego rośnie!
OdpowiedzUsuńMoja miłość do niego nie mija ;)
UsuńDziękuję Dzi!
Hmm, hmm, hmm, ale pychota! Uwielbiam! I zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńPolecam, szybkie, dobre, zwłaszcza ten skarmelizowany środeczek ;)
UsuńŚwietne, robiłam kiedyś podobne (bez dżemu)i były pyszne!
OdpowiedzUsuńNati, bez dżemu też robiłam - były bardzo smakowite :) Kleiłam na wodę ;)
UsuńPatyska! alez mnie urzekły t Twoje zawinięte francuskie ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDzięki Karmel-itko :-*
UsuńSmakowite, wyglądają tak, że chce się po nie sięgnąć! Lubię takie szybkie wypieki, człowiek się nie narobi a smacznie zje:)
OdpowiedzUsuńNioooo... a najlepiej jest wtedy, jak się człowiek nie narobi, a zarobi :P
UsuńUwielbiam takie proste i szybkie desery:) Na pewno wypróbuję! Wyglądają bardzo smakowicie, a ja kocham wszystko co ma cynamon:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam cynamon - czekam zatem na Twoją wersję :)
Usuń