Delikatny i smakowity, ciutkę upikancony czarnuszką ;) A zrobiony specjalnie dla Kasi na akcję Domowe Pieczywo dla Alergika :)
250 g ekologicznej mąki pszennej
10 g drożdży
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczkę soli morskiej
płaską łyżeczkę nierafinowanego muscovado
1 łyżkę oleju
Z drożdży, wody, cukru i odrobiny mąki zrobić zaczyn, a gdy ruszy wlać do reszty mąki, dodać sól i wyrabiać ciasto mikserem, aż będzie jednolite. W trakcie wyrabiania dolewać wody tak, by ciasto miało zwartą, ale nie ciężką konsystencję. Dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przełożyć do keksówki, posprejować wodą lub olejem i posypać czarnuszką. Odstawić jeszcze na pół godziny do podrośnięcia. Piec godzinę w 200 stopniach, najlepiej, choć niekoniecznie, w asyście naczynia z wodą ;)
1 łyżkę oleju
Z drożdży, wody, cukru i odrobiny mąki zrobić zaczyn, a gdy ruszy wlać do reszty mąki, dodać sól i wyrabiać ciasto mikserem, aż będzie jednolite. W trakcie wyrabiania dolewać wody tak, by ciasto miało zwartą, ale nie ciężką konsystencję. Dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przełożyć do keksówki, posprejować wodą lub olejem i posypać czarnuszką. Odstawić jeszcze na pół godziny do podrośnięcia. Piec godzinę w 200 stopniach, najlepiej, choć niekoniecznie, w asyście naczynia z wodą ;)
lubie czarnuszke :) chleb wyglada b ardzo smakowicie mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Olesiu, ja mam trochę frika na punkcie czarnuszki, mogłabym nią posypywać nawet kawę ;)
UsuńSmak czarnuszki w świeżym chlebku - mniam:) Przyjemność i zdrowie w jednym. Jak ładnie wyrósł, normalnie Miszczyni;)!
OdpowiedzUsuńDzięki Aga, ale tu nie w miszczostwie point, jeno w tym, że chlebek lekki, w keksówie pieczony ;)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDzięki Nati! :)
Usuńuwielbiam domowy chleb , uwielbiam czarnuszkę , uwielbiam takie proste przepisy i takie smakowite zdjęcia
OdpowiedzUsuńp.s jeszcze chwile , może po Euro wrócę , ciężko mi jest zrozumieć dlaczego tak nagle traci się kogoś kogo tak bardzo się kochało
Aleńko, tak mi przykro :( Cóż mogę... jak pocieszyć? Jedna znajoma powiedziała mi kiedyś, (gdy straciłam bardzo bliską, kochaną przyjaciółkę) żebym spróbowała cieszyć się z czasu, który nam był dany. Jest w tym coś, troszkę pomogło. Trzymaj się, Kochana, i jak będziesz już w stanie - wracaj!
UsuńA co się stało z moim komentarzem? Wczoraj zostawiłam, a dziś go nie widzę?:( Chlebek śliczny, fajnie że prosty więc z pewnością wypróbuję, już tyle chlebków w akcji:) Dziękuję za dołączenie Patysko!
OdpowiedzUsuńNe było... hmmmm, dziwne. Po usuniętym zostałby ślad, a tu nic :(
UsuńDziękuję MAG, postaram się jeszcze coś dodać, może słodkie bułeczki :)
Jestem mama rocznego chlopca, ktory jest na diecie bezmlecznej. Chciałabym upiec synkowi ten chleb, tylko mam problem z kupnem muscovado. Czy jest to niezbędny skladnik w tym przepisie? Jesli tak, to czym mozna go zastąpic? Z gory dziekuje:)
OdpowiedzUsuńDrożdże muszą mieć pożywkę w postaci odrobiny cukru lub melasy - możesz zamiast muscovado dać zwykły cukier lub melasę z buraka.
Usuń