sobota, 2 czerwca 2012
banoffi bez mleka
Na kilku, a może i kilkunastu blogach widziałam słodkości bananowo-toffiowe ;) Nęcące były, więc zaczęłam kombinować, jak tu taki deserek przerobić na odpowiedni dla alergika. Dużo się nie nakombinowałam, właściwie to... sam się wymyślił. Bardzo smaczny się okazał, ale też bardzo bananowosłodki, delikatny, słowem - dla dzieci. Następnym razem pomyślę o wersji dla większych, a nawet całkiem dużych dzieci, czyli z ciastem, krojonymi bananami i... zapewne z czymś jeszcze ;)
Potrzebne będzie:
opakowanie śmietanki roślinnej 250 ml (u mnie owsiana)
2 łyżki muscovado
szczypta wanilii (niekoniecznie)
4 banany
2 łyżeczki syropu klonowego (można pominąć)
Śmietankę gotować, od czasu do czasu mieszając, z cukrem i wanilią, aż powstanie sos toffi, czyli śmietanka zgęstnieje. Banany zblenderować na mus z syropem klonowym lub odrobiną wody, lekko zmrozić. Do naczynek nalewać trochę toffi, na to nakładać mus bananowy i polewać sosem. Mocno schłodzić, a przed podaniem udekorować plasterkami banana, wafelkiem, posypką etc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z bananem piszę się na każdy deser:)
OdpowiedzUsuńP.s Proszę o włączenie opcji komentowania z adresem URL na blogu dla niealergików, bo nie mogę dodać komentarza pod plackami ziemniaczanymi, które dopiero teraz mi wpadły w oko:)
Dziękuję Sówko. Coś tam pobejdrowałam ;) to może teraz można już dodawać komentarze.
UsuńMożna, ale jeszcze jakbyś usunęła tę weryfikację... no nie trawię;)
Usuńjuż :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam banoffee!!! A jeszcze bez mleka, to bomba! Bardzo się cieszę z Twojego przepisu! Dzięki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Następnym razem pomyślę o bardziej banofiowym banofim, takim z ciastem, a może i alko ;)
UsuńA ja dopiero pogrzebałam w necie skąd się wzięło to banoffee:)
OdpowiedzUsuńTrzeba by to przełożyć na ciasto:) Pomyślę, a deserek pewnie pyszny był, łasuchowy:)
Niezły był, ale muszę pomyśleć nad bardziej dorosłą wersją ;)
UsuńWow, wygląda super! Ale fajny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję Dzi! ;)
UsuńEkstra! Banan i toffi - wspaniałe połączenie
OdpowiedzUsuńEkstra. Ekstrasłodkie ;)
UsuńHmm mam smaka ,ale nie mam śmietanki..
OdpowiedzUsuń