Bardzo smaczny, leciutki i nie nazbyt słodki. Ciasto z tego przepisu, krem z tortu Pysznej Diety plus owoce - wszystko razem ładnie się zgrało i dało smakowity efekt.
Wystarczy wziąć:
na ciasto:
250 g mąki
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody (niekoniecznie, ja nie dałam)
1 czubatą łyżkę karobu
wanilia - miąższ z 1/3 laski, ekstrakt lub cukier
250 ml wody
50 ml oleju
4 łyżki octu balsamicznego
na krem:
2 budynie waniliowe (z cukrem)
500 ml dozwolonego "mleka", np. roślinnego, ale nie ryżowego (ja dałam bebilon pepti)
200 g bezmlecznej margaryny
miąższ z 1/3 laski wanilii lub łyżeczka ekstaktu waniliowego lub cukier waniliowy (ja dałam własny cukier waniliowy)
oraz:
dozwolone, świeże, mrożone czy puszkowane owoce - co kto lubi (u mnie jagody do środka, liczi na wierzch)
galaretka w dowolnym smaku (dałam truskawkową)
Przygotować galaretkę z połowy ilości wody, odstawić. Ze składników na ciasto upiec biszkopt - do wymieszanych suchych składników dodać mokre, zmiksować. Wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 30-35 minut. Upieczone ciasto przekroić na 2 blaty. Budynie przyrządzić na "mleku" dodając wanilię. Margarynę wstępnie ubić mikserem, dodać wystudzoną masę budyniową i zmiksować razem na krem. Na jeden blat ciasta położyć część kremu oraz owoców (zużyć ok. 2/3 ilości kremu), przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Tort posmarować resztą kremu ze wszystkich stron, a na wierzchu zrobić szprycą kremowe rozetki i dekoracyjnie poukładać owoce. Owoce posmarować tężejącą galaretką. Gotowe!
Tort w całości:
A tu kawałeczek:
Zapraszam do Veggie na świetny konkurs Przepisy Wielkanocne! Dodaj swój wegański lub wegetariański przepis, a być może dostaniesz fajną nagrodę.
Tort dodaję do akcji I Komunia.
bez jajek? super! :)
OdpowiedzUsuńozdrawiam;)
Ano bez jajek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Pani Patrycjo :) szukam przepisu na tort waniliowy bez jaj, wymysł mojego syna alergika, pomoże Pani :)? Przepisy na innych stronach nie przypadły mi do gustu tak jak przepisy zamieszczone na Pani blogu, pozdrawiam Ola
UsuńPani Olu, a ten na górze nie będzie pasował? On może być waniliowy, wystarczy nie dodawać karobu do ciasta, za to wrzucić miąższ z całej laski wanilii, i nie dodawać owoców, jeśli syn sobie nie życzy :)
Usuńwow świetny! góra wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńDzięki Dusiu! Góra smaczna, jak ktoś lubi liczi ;)
UsuńWspaniały! Pięknie się prezentuje. Super pomysł z liczi, są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję Natalio! Rozglądam się za formą do gotowania babek ;)
UsuńWygląda pięknie! A podpowiedz mi proszę Twój sprawdzony biszkopt, który nadawałby się ba kokosanki (czyli do maczania w polewie karobowej i wiórkach). Robimy takie nie dla Alergika ale czas spróbować bez jaj:)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu! Ciasto tego tortu jest bardzo podobne do biszkopta - możesz spokojnie zrobić. A może byś te kokosanki zrobiła jako cake pops i dała na kinder party? ;) Bardzo bardzo bym chciała...
OdpowiedzUsuńzajebi... :) sliczny :) i pyszny napewno :)
OdpowiedzUsuńSmaczny jest, skubany ;)
UsuńDziękuję Olesiu!
A myślisz, że zamiast bebilon pepti można by minimę jakoś wykorzystać? Bo moja małą żadnego mleka nie pije... :( Albo jakie jeszcze inne opcje?
OdpowiedzUsuńAle w przepisie na ten tort? Bo jeśli tak, to nie potrzeba żadnego mleka, można na wodzie zrobić te budynie. Na minimie nie wiem jak wyjdzie, to jednak jest kaszka :)
OdpowiedzUsuńA czy można tę kaszkę zamiast produktów "mlecznych" to musisz zapytać lekarza.
Mam pytanie co do ciasta a konkretnie mąki bo mój mały nie może pszenicznej i się zastanawiam czy wyjdzie na żytniej lub innej?
OdpowiedzUsuńHmmmm... dobre pytanie. Z samej żytniej może nie wyjść, bo ona mało "klejąca", ale może się udać z miksu żytnio-owsianego, a jeszcze jak dodasz łyżeczkę jakiejś skrobii, ziemniaczanej czy kukurydzianej, to myślę, że może się udać :)
UsuńMiks żytnio owsiany w sensie mąka żytnia z owsianą czy zmielonymi płatkami?
UsuńMąki, pół na pół, tak robiłam ciasto bananowe i ciasteczka z melasą jak na jakiś czas musiałam odstawić pszenicę i wychodziło super :)
UsuńCo do tej mąki owsianej może być zamiast tego ryżowa? Nigdy z niej nie robiłam i nie wiem jak ona się "zachowuje". Myślę o miksie pół na pół żytnia z ryżową z odrobiną ziemniaczanej. Ahga i jeszcze pytanko jaka duża foremka na te proporcje
UsuńJa bym zaryzykowała ;)
UsuńForemka - zwykła (nie duża) tortownica, o ile pamiętam :)
patysko mam pytanie jak to robisz, że biszkopt rośnie ci równy bo mi z górką wyszedł jak kopiec kreta - proszę o pomoc
OdpowiedzUsuńpozrawiam Magdalena
Mnie też rośnie z górką :) Nawet to chyba widać na pierwszym zdjęciu. Nie przejmuj się, górkę można po prostu odciąć, żeby było w miarę równo - ja tak robię.
Usuńdziekuję za podpowiedź - tort wyszedł wspaniały odwróciłam go do góry nogami i położyłam na talerzu obaidowym ze skośnymi bokami - krem zrobiłam na mleku ryżowym i posmarowałam dzemem porzeczkowym - rewelacja dziekuję za przepis - synek był zaskoczony tortem jak wrócił z przedszkola, bo marzył o torcie taki jaki on może jeść.
Usuńjeszcze raz dziekuję
Ależ sprytnie! :) To ja bardzo dziękuję. I ogromnie się cieszę, że Synek był zadowolony :)
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie, ale radzę nie robić na Bebilon Pepti, bo nie można go obrabiać termicznie ?(gotować)
OdpowiedzUsuńA dlaczego? Pytałam producenta i powiedziano mi, że można...
Usuńoczywiście, że można. sama robiłam np. budynie na pepti:)
UsuńJaką bez mleczną margarynę dodaliście, bo ja nie znam żadnej.
OdpowiedzUsuńJa używam Maryny.
Usuńa ja flory light (bezmleczna)
UsuńAle piękny! Ja własnie piekę tort, ale coś dzisiaj mi kiepsko idzie i coraz bardziej się załamuję. Mam nadzieję, że coś z niego wyjdzie... :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki Aległodomorku! Trzymam kciuki za Twój tort i oczekuję go jutro u Ciebie na blogu :)
OdpowiedzUsuńPatrycjo- tort kusi strasznie :) mam mleko ( napój) owsiany w proszku. Można na nim budynie ugotować?
OdpowiedzUsuńNo pewnie! Powodzenia! :)
Usuńmoge uzyc kakalo ?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
Usuńa sa budynie bez zawartosci mleka
OdpowiedzUsuńja szukalam ale w kazbym sa sladowe ilosci i czy z margaryna delma do smarowania tez wyjdzie bo nie ma u mnie innej bezmlecznej ?
pozdrawiam
Anonimko, nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc o śladowych ilościach mleka w budyniach... Ja używam Oetkera i tam nie ma mleka. Nie znam Delmy, nie wiem, czy jest ok, zazwyczaj używam Maryny.
Usuńwiem ze zazwyczaj uzywasz maryny przestudjowalam przepis i pytania i twoje odpowiedzi ale ja nie mam dostepu do tej margaryny nie ma jej w sklepach wiec nie wiem jskiej uzyc ?
OdpowiedzUsuńMusisz sprawdzać etykiety, jeśli zobaczysz, że w składzie jest jakiś kazeinian, albo białka serwatkowe, to nie kupujesz. Z tego co się orientuję te najtańsze margaryny mają najprostsze składy, bez dodatków.
UsuńKREM MI SIE ZWAZYŁ MASAKRA
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :( A jak to wyglądało? Rozwarstwił się? Wyciekł z niego płyn? Bo ciekawa jestem, czy krem bez masła, mleka i jajek w ogóle może się zwarzyć...
UsuńMi sie chyba kiedys na owsianym taki krem zwazyl. A dlaczego nie na ryzowym?
UsuńNa ryżowym nie chce "złapać" konsystencji, a w ogóle z tego co pamiętam, to chyba najlepiej wychodził na wodzie ;)
UsuńPOMOCY!!!Patyska piękny ten Twój tort a i cała strona jest super;) Chciałam spróbować i w sobote na urodziny mojego alergicznego 2-latka zrobić Twój ;)tort...ale dziś przy torcie próbnym(przeczułam problem i postanowiłam zrobić próbę generalna) utknęłam na etapie budyniu...robiłam go z mlekiem ryżowym...gęstniał przy gotowaniu a po ostygnięciu znów robił się rzadki. zrobiłam już 4 budynie!!!, zużyłamm 2 litry mlek ryżowego...dodawałam już nawet zelatyny...osiwiałam już chyba a budyniu jak nie było tak nie ma...zrymowało mi sie;)wiesz co może być przyczyna?wspominałaś gdzieś o budyniu na wodzie...podpowiesz szczegóły? no i jeszcze prośba o namiary na Twoją alergolog...bo my jakoś szczęscia nie mamy a enzymy watrobowe podwyzszone i nikt z tym nic nie robi ;((((odpowiedz szybko prosze bo czas nagli
OdpowiedzUsuńMusielka, każde mleko - tylko nie ryżowe. Muszę to dopisać, bo ciągle zapominam, że na mleku ryżowym nie chcą różne rzeczy trzymać się w kupie ;) A do tego tortu możesz zrobić budyń na samej wodzie, normalnie - tylko proszek budyniowy i woda.
OdpowiedzUsuńPo namiary na naszą alergolog zapraszam na maila smakolykialergika@wp.pl
czyli z owsianym albo orkiszowym powinno się udać ;)a napiszesz laikowi czym jest proszek budyniowy? mąka ziemniaczana z cukrem i wanilią czy to coś gotowego? a jakie proporcje wiesz cos moze na ten temat?
OdpowiedzUsuńUda się, widzę też wyżej komentarz, że udał się na ryżowym :) Proszek budyniowy, czyli po prostu zwyczajny budyń w proszku z cukrem ze sklepu, w papierowych torebeczkach, ja używam Oetkera ;)
UsuńPatyska,
OdpowiedzUsuńmam spoooro pytań:
mam zamiar przygotować ten tort na 1 urodziny synka - ma alergię m.in na pszenicę - ale widziałam już u góry, że mogę zrobić miks z innych mąk i na pewno się uda? :) A co do margaryny, wiem, że Delma też jest zupełnie bezmleczna, tylko ma tam jakieś emulgatory - to nie jest jakaś sztucznota, która mogłaby takiemu małemu człowiekowi zaszkodzić?
Czy mogę tort zrobić bez karobu i i tak wyjdzie smaczny biszkopt?
I jeszcze będę wdzięczna za zdradzenie zastosowania octu basamicznego?
To chyba wszystko :)
Jag.
Aha, piękna dekoracja tortu!
Jag, bardzo Ci dziękuję :)
UsuńMam nadzieję, że na miksie innych mąk się uda, np. żytniej i owsianej. Delma - problem leży w strukturze margaryny i obawiam się, że jeśli margaryna jest taka "śliska" a nie "krucha", to krem może się rozjeżdżać ociupinę - taki feedback mam od koleżanki :) Ale na smak mu to nie szkodzi, a jeśli chodzi o emulgatory, to zapewne nie zaszkodzą. Możesz zrobić bez karobu, oczywiście. Ocet balsamiczny daję, żeby ciasto lepiej rosło, ale jak nie masz takiego, to daj coś innego kwaśnego.
Gdyby coś - daj znać ;)
Bardzo Ci dziękuję, ale po dwudniowym wywiadzie w sklepach muszę zrezygnować z tego pomysłu, bo zdaje się, że nie dostanę budyniu bez skrobi pszennej albo ziemniaczanej, żeby był tylko na kukurydzianej bo tylko taka wchodzi u nas w grę... A taką miałam nadzieję na zrobienie czegoś z kremem...!
UsuńJag, zobacz:
Usuńhttp://naturo.pl/pl/p/Budyn-waniliowy-BIO-40g-Arche/902
Teraz to jeszcze bardziej Ci dziękuję!:) Już zamówiłam, choć w innym sklepie, bo w tym nie mają chwilowo na stanie.
UsuńNo to może się uda...
Cała przyjemność po mojej stronie ;) A dlaczego bez skrobii ziemniaczanej - jesteście uczuleni na ziemniaki?
UsuńNo właśnie niestety tak... Upiekłam dziś to ciasto, na mące owsianej, urosło ślicznie, a jak tylko wyłączyłam piekarnik to oklapło i teraz wygląda zupełnie jak placek...
UsuńHmmmm... to nie wiem dlaczego, może dlatego, że na samej owsianej? A może za krótko pieczone? Przykro mi :(
UsuńPatyska, po tych wszystkich dniach konsultacji, bardzo Ci dziękuję!:) Upiekłam jeszcze jedno ciasto, trochę gęstsze i ponad godzinę siedziało w piekarniku, no i wyszło. Choć dla wszystkich zainteresowanych pieczeniem tylko z mąki owsianej - odradzam, bo całość mało się siebie trzyma
UsuńJag
Dzięki Jag, takie info bardzo cenne! A dlaczego nie piekłaś pół na pół z żytnią?
UsuńI ja sie przymierzam do tego toru na 2 latka :) u nas rowniez gluten uczula sprobuje zrobic na mace mix c schara, czy to dobry pomysł?
OdpowiedzUsuńAsia
Asiu, powinno się udać, z tego co pamiętam z naszego okresu bezglutenowego, to ten mix nieźle się sprawdzał :) Tylko jeszcze musisz kupić bezglutenowy budyń, są takie w sklepach eko :)
UsuńWitam, czy to ciasto jest podobne w smaku do biszkoptu czy babki czy czegoś jeszcze innego?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Paulina
Raczej do ciasta ucieranego :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńMoja córeczka jest na diecie bezmlecznej od 3 miesięcy, więc dopiero wszystkiego się uczę, co mogę podawać jej do jedzenia. Tydzień temu kończyła 3 latka i bardzo chciała mieć torcik, który będzie mogła zjeść. Szukając w necie jakiegoś przepisu trafiłam na Twój nieziemski tort. Zrobiłam go z dodatkiem kakao. Budynie na mleku owsianym z margaryną Tortową z Biedronki.
Byłam bardzo mile zaskoczona smakiem kremu, był cudowny. Torcik przełożyłam mieszanką dżemów typu: porzeczka, wiśnia i aronia.
Był naprawdę nieziemsko pyszny!!!!!Moja córeczka była bardzo szczęśliwa!!! Dziękuję Ci bardzo za ten torcik!!!
Anonimko, ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję! A wiesz, że moje dzieciaki też uwielbiają ten tort? :)
UsuńMam pytanko odnośnie mleka do kremu. Chcę zrobić ten torcik córeczce na drugie urodziny i zastanawiam się jak mocno czuć Pepti w kremie? Pamiętam jak karmiłam i używałam dla siebie Pepti to było mocno wyczuwalne w kawie np, lepsze mleko roślinne? jakie? co polecasz? Jak na taki tort reagują niealergicy? Można zrobić dla wszystkich , czy dla pozostałych gości lepiej zamówić tradycyjny tort z cukierni? Może po prostu zrobić wersję mini dla Jubilatki? Pozdrawiam Marta
OdpowiedzUsuńMocno, niestety. Ja zrobiłabym na wodzie lub mleku owsianym. Jeśli taki tort ma smaczne dodatki w postaci owoców, to jest smaczny :) Z doświadczenia wiem, że dzieci w czasie zabawy mają tort w tzw. głębokim poważaniu ;) Oby było słodkie i szybko się jadło, bo chcą się bawić dalej.
Usuńwitam,
OdpowiedzUsuńprzymierzam się do tego tortu, ale mam pytanie, dlaczego odradzasz mleko ryżowe? Jeśli faktycznie ewidentnie się nie nadaje, to czy jesteś w stanie mi podpowiedzieć, jakie mleko roślinne jest w miarę neutralne w smaku? Bo owsiane ma jednak ewidentny posmak góry dzięki i pozdrawiam!
Bea
Bea, pojawiły się głosy, że na ryżowym nie wychodzi trzymający się krem. Ja robię ten krem na wodzie, wychodzi bardzo dobry :) Nie wiem, jakie mleko jest neutralne w smaku, bo używamy głównie ryżowego i owsianego, owsiane nam akurat smakuje.
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńzastanawiam się czy ten "biszkopt" da radę unieść masę z pianek Marshmallow? chciałabym ozdobić nią tort na roczek synka, ale nie wiem czy ciasto wytrzyma ten ciężar?
Zaza, ale o jaką masę z pianek Ci chodzi? Taką masę cukrową, co się ją wałkuje i kładzie na tort, robi ozdoby itp.? Jeśli o tę, to na pewno uniesie, a jak o inną, to nie wiem, bo nie wiem, o jaką masę chodzi :)
Usuńtak, o taką właśnie :) dziękuję
UsuńPowodzenia! :)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńZa dwa dni mam urodziny i mam nadzieję upiec taki piękny i zapewne pyszny tort aby móc poczęstować moje uczulone na mleko i jaja pocieszki...Wszystko jest dla mnie w miarę zrozumiałe poza tym gdzie kupię karobu? i co to za ocet balsamiczny zwykły czarny czy jakiś biały bo chyba kiedyś widziałam? przepraszam jeśli to głupoty ale to mój pierwszy w życiu tort i słabo się orientuję..:))
Pozdrawiam Kinga
Kinga, to żadne głupoty :) Karob to mączka chleba świętojańskiego, zamiennik kakao, dostępny w sklepach eko i ze zdrową żywnością. Nie jest niezbędny - barwi ciasto na piękny brąz i ma specyficzny, jakby karmelowy smak. Ocet możesz wziąć jakikolwiek, byle naturalny, nie spirytusowy - czyli np. też winny, jabłkowy itp.
UsuńA krem zrób na wodzie, bez żadnego mleka - wychodzi najlepszy.
Powodzenia i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
Dziękuję za cenne rady i życzenia:)) Niebawem zabieram sie do pracy mam nadzieję że nie spalę..:)
UsuńPozdrawiam K.
No to próbuje i ja się z torcikiem na Roczek:) dziękuje za bezjajeczny i bezmleczny przepis:) idealny dla mojego malucha :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :) Joasiu, pamiętaj, że takie ciasta nie są jak biszkopt na jajach, musisz się zmierzyć z ciastem znacznie bardziej zwartym po upieczeniu. Nasącz, przełóż kremem i jak się przegryzie, będzie pyszne. 100 lat dla Roczniaka! :)
UsuńDziękuje:) planuje go zrobić dzień wcześniej, to będzie miało czas, żeby się przegryźć:):)
OdpowiedzUsuńto jeszcze pytanie czym najlepiej nasączyć?
UsuńDelikatnie herbatką, nie za dużo :)
Usuńnie wyrosło mi coś ciasto tak ładnie jak Tobie ale torcik już w całości chłodzi się w lodówce, najchętniej to bym go już przekroiła, żeby zobaczyć jak się prezentuje:) dam znać po jutrzejszej degustacji:) dziękuje i pozdrawiam serdecznie:)
UsuńNo wiesz, ja to już dekada praktyki ;) albo forma była może większa. Asiu, najważniejsze to dać dużo owoców, żeby tort nie był bez sensu ;) Myślę, że będzie dobry. A widziałaś tort bezglutenowy? Też jest smaczny, jak dla mnie to chyba nawet lepszy.
UsuńI proszę daj znać, czy smakowało :)
UsuńPrzepraszam, że dopiero teraz :) Tort był dobry ale trochę ten "biszkopt" jednak był niski i twardawy...więc nie prezentował się tak pięknie jak Twój:) masę zrobiłam na wodzie i tak jakoś sama nie wiem, może dlatego, ze jestem przyzwyczajona do mlecznych :P ale w całości smakowało:) szkoda, że Synek się nie skusił wpakował tylko łapki w tort i na tym się skończyło :) jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam serdecznie:)
UsuńNiski, twardawy... pewnie tortownica za duża - w jakiej piekłaś?
UsuńJoasiu, takie bidne torty nigdy nie będą tak wspaniałe jak normalne ;D
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTort pierwsza klasa! Karmię piersią i jestem na diecie bezmlecznej i bezjajecznej. Dałam brzoskwinie, bo na razie tylko te owoce nie szkodzą Małej, wyszedł pycha. Jak wprowadzę wiśnie, to można zrobić pod krem taką frużelinę z soku wiśniowego(ew, kompotu) i na to krem (tak jak jest w szwardzwaldzkim) Mysle, że będzie jeszcze lepszy.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i bardzo dziękuję :D
UsuńO tak, z wiśniami na pewno będzie lepszy!
Wygląda pysznie, mam zamiar zrobić taki na roczek synka, ale zastanawiam się jakie jest prawdopodobieństwo że karob może uczulać, bo nie wprowadzałam go do diety.
OdpowiedzUsuńNiestety, wszystko może uczulić, nawet karob.
UsuńPatysko jakiej wielkości Masz tortownicę? Ile cm średnicy? Dzięki za odpowiedź:) Podejmuję wyzwanie i chcę zrobić ten trocin na roczek córki:-)
UsuńPatysko jakiej wielkości Masz tortownicę? Ile cm średnicy? Dzięki za odpowiedź:) Podejmuję wyzwanie i chcę zrobić ten trocin na roczek córki:-)
OdpowiedzUsuńZe 20 cm. Trzymam kciuki!
UsuńDzięki:-) Moja ma 24cm.. Sądzisz że jak zrobię z 1,5 porcji będzie ok?
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńA jakiej margaryny (bez mleka) Pani używa ?
Beata
Taniej ;) Maryna, Zwykła, te z dyskontów - trzeba zawsze sprawdzać skład, bo nie wiadomo, kiedy ulepszą ;)
UsuńJeszcze chciałam się zapytać czy moge ten krem zrobić na mleku sojowym ?Prosze o odpowiedz! A i czy biszkopt można nasączyć lekko ekstraktem?magda.s
OdpowiedzUsuńPojęcia nie mam, bo nie używam sojowego - boję się, bo soja często uczula. Ale myślę, że będzie ok.
UsuńBiszkopt nasączyć - jak najbardziej!
Prosze pani mam pytanie czy ten krem budyniowy moge zrobic na margarynie light takiej do jedzenia bo ona jest taka tłusta i nie ma takiej twardej konsystencji jaak ta do pieczenia boję się że jest zbyt mieeka do tej masy budyniowej prosze o szybką podpowiedz!
OdpowiedzUsuńObawiam się, że krem nie będzie miał wówczas pożądanej konsystencji, rozpłynie się. Ale to są tylko moje obawy, może warto spróbować.
UsuńDziękuję za odpowiedzi i jednak spróbuje na tej margarynie dompieczenia boję się ryzykować ale napisze czy tort mi wyszedł i dzięki za przepis bo strasznie trudno w internecie znalezc torty bez jajek i mleka niestety Ania moja siedmioletnia córka ma alergię.
Usuńzaraz bede robic torcik.. jutro urodziny alergiczki mojej :) trzymajcie kciuki aby ladnie i smacznie wyszedl!!
OdpowiedzUsuńTrzymamy! Daj znać, jak wyszło!
Usuńtorcik wyszedł ok! samo ciasto bardzo smaczne, takie wilgotne i sycące, budynie zrobiłam na mleku owsianym, dodałam palmę bezmleczną, oj zajadałam jak to robiłam :) wprawdzie goście nie chwalili za bardzo.. ale moja 3-latka prosiła o dokładkę a to jest bardzo ważne! dziękuje Patysko za kolejny udany przepis...
UsuńSuper, dziękuję, bardzo się cieszę :) 100 lat!
UsuńA te rozetki na gorze z czego zrobic zeby bezmlecznie bylo?zaraz sie zabieram do pracy:)
OdpowiedzUsuńDoradzcie jakie proporcje na 24 cm blache! Pilnie:P
UsuńWitam, czy na mace kosowej, ryzowej czy innej bezglutenowej też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że na jakimś miksie bezglutenowym wyjdzie, tylko w tym miksie powinna być jakaś skrobia, która zrobi robotę glutenu.
UsuńBebilon pepti ? Ktoś tu ni zna pojęcia bezmleczny.albo składu pepti nie zna
OdpowiedzUsuńSuper tort. Szukałam bez jaj i jest rewelacyjny.. Zrobię na zwykłym mleku i margarynie. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń