Wystarczy mieć:
1 szklankę Minimy
1 szklankę Mixu C Schar'a
1 czubatą łyżkę cukru
1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia dla bezglutków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ćwierć szklanki oleju
1,5 - 2 szklanki wody
1 łyżkę octu balsamicznego
szczyptę ziaren wanilii
garść jagód (użyłam mrożonych)
Wymieszać suche składniki, dodać mokre i zmiksować wszystko na gładką masę. Napełnić masą papierowe foremki do muffinów do 2/3 wysokości i posypać ciasto umytymi jagodami. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec ok. 15 minut aż babeczki się zarumienią.
Dodaję je do akcji Kinder Party.
Bardzo lubię muffinki z jagodami i borówkami - czekam na sezon na nie, bo mrożone już mi się skończyły :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię, ale bardziej klasyczne :)
UsuńA mrożonych ostatnia porcyjka buuuu... ;)
Patysko co to jest ten Mixu C Schar'a i gdzie można to kupić??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Iwona
Iwonko, to taki mix do bezglutenowych wypieków:
Usuńhttp://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p1798,mieszanka-maczna-bezglutenowa-do-ciast-mix-c-1kg-sch-r
Ale jeśli możecie gluten, to szkoda kasy ;)
A jaką mąką najlepiej zastąpić Mix C Schar ? :)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
Gosia
Użytkowniczki bloga dają znać, że każdą :) nawet gryczaną. Ponoć świetnie się sprawdza miks, o którym piszę w zakładce "Dobra dieta".
UsuńDziękuję bardzo! Rozochocona wspaniałymi ciasteczkami owsianymi, będę piec po nocach kolejne ciasteczka i muffiny. Te są następne :D Pozdrawiam serdecznie!
UsuńGosia
Dziękuję :) I zapraszam do zakupu książki - w niej też są fajne przepisy.
UsuńKsiążkę kupię na pewno... ale jak Mąż dostanie premię ;) Doczekać się też nie mogę zapowiadanej książki "na wytrawnie". Może w pakiecie będzie taniej? :)
UsuńPozdrawiam!
No niestety nie zapowiada się, że dojdzie do wydania książki "niesłodkiej", a jeśli już, to może pod koniec roku :/
UsuńTrzymam zatem kciuki za wydanie książki "wytrawnej" :)
UsuńPowodzenia!
Gosia
Dzięki :)
Usuńa co zamiast kaszki można zastosować?
OdpowiedzUsuńTego przepisu nie da się zmodyfikować zamieniając jeden składnik, ale można po prostu zrobić muffinki z tego przepisu: http://www.smakolykialergika.pl/2011/11/bezglutenowy-placek-z-jagodami-bez-jaj.html
UsuńMi nie wyszły. Minima jest juz niedostępna, wiec zastąpiłam ja kaszka sinlac. Siedziały 50 min w piekarniku i w środku wciaz surowe :(((((
OdpowiedzUsuń