Wystarczy mieć:
300 g mąki
250 g margaryny
20 g karobu
125 g cukru pudru
szczypta ziarenek wanilii
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pod koniec dodając wanilię. Dodać mąkę wymieszaną z karobem, proszkiem oraz sodą i miksować aż składniki się połączą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze zachowując odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ciasteczka jeszcze 10 minut.
Ale czy zamiast karobu można użyć kakao?
OdpowiedzUsuńoczywiście, tak jest przecież w oryginale :)
UsuńFajne! Też robiłam kruche ciasteczka ale moje są klonowo-cytrynowe z migdałem na środku, już niebawem na blogu:)
OdpowiedzUsuńmniam... zwłaszcza ten klon z cytryną musi być sexy ;)
Usuńczy zamiast margaryny można olej? jakoś nie mogę się przekonać do margaryny skoro nie mogę masła :/
OdpowiedzUsuńAnonimko, dobrze Cię rozumiem, ale obawiam się, że akurat w przypadku tych ciastek albo margaryna, albo... ciasteczka melasowe ;)
Usuńhttp://smakolykialergika.blogspot.com/search/label/ciasteczka%20melasowe
dziękuję za odpowiedź - ale interesuje mnie przede wszystkim to, czy coś się stanie (ewentualnie poza różnicą lekką w smaku) - przecież i to i to jest płynnym tłuszczem. Pozdrawiam! Dorota
UsuńDorotko, tutaj potrzebny jest stały tłuszcz, jak mniemam, bo zrobione z olejem mogą nie dać się formować. Margaryna ma być miękka, ale nie rozpuszczona. Zawsze możesz spróbować z olejem, może wyjdą :)
Usuńhm.. co do formowania, to to może być to... zobaczymy, dziękuję!!!
UsuńJeśli będziesz próbować z olejem, to dasz znać jak wyszło? Dziękuję!
UsuńSĄ smaczne czy nie bo chce je zrobić..?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam: są wyśmienite, aromatyczne, delikatnie kruche.
UsuńCzy możesz polecić jakąś margarynę bezmleczną do tych ciasteczek?Karmię i nie jestem przekonana do margaryny:( Ewentualnie czy można je upiec z masłem klarowanym? pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńWitam, ja używam dla mojej Alergiczki margaryny Alsan Bio kupowanej w sklepie eko. Wydaje mi się, że skład jest ok. :-)
UsuńPowodzenia, Gosia O
Witam, mam pytanie czy zamiast proszku i sody mogę dodać jajko? Po ciasteczkach z proszkiem moja Mała M miała reakcję alergiczną....a jajka są ok (hura!).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Gosia Ossowska
PS. To ulubione ciasteczka mojego Męża :-D
Bardzo lubię te ciasteczka, piekę z oryginalnego przepisu, ale Twoja wersja też jest pyszna. Najszybsze do zrobienia przed spontaniczną wizytą gości albo gdy ma się ochotę na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyszły przepyszne mimo, że nie dałam ani karobu ani kakao. Synek alergik w końcu może zajadać się ciastkami (pod kontrolą rodzica oczywiście) :) Dziękuję za przepis. Ja upiekłam ciasteczka z margaryną Palmą (bez mleka jest).
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę i dziękuję!
UsuńWitam. Masło Optima Cardio (żółte pudełko) jest bez mleka 400 g ok 7 zł.
OdpowiedzUsuńBędę piekła te ciasteczka mam nadzieje że wyjdą.
Nie wiem, czy ten produkt jest bez mleka, ale o ile dobrze kojarzę margaryny ze sterolami nie są odpowiednie dla dzieci.
UsuńCzy może być mąką pełnoziarnista orkiszowa?
OdpowiedzUsuńMoże być, ale z mąki pełnoziarnistej nie wyjdą tak lekkie i kruche, jak powinny być.
UsuńZrobiłam z olejem .Da się :-) smaczne tylko bardzo kruche .
OdpowiedzUsuńSzacun! :D
Usuń