sobota, 4 lutego 2012
bezglutenowy tort bez mleka i jajek brzoskwiniowo-jagodowy
Torcik ten robiłam jak mój starszy alergik był jeszcze strrrrraszliwym alergikiem, czyli raczej dawno - zdjęcie z archiwum redakcji ;) O dziwo, smakował też niealergikom, i to i małym, i dużym. Ciasto jest smaczne i ładnie wygląda (znacznie lepiej niż na zdjęciu!), więc nadaje się na tort urodzinowy.
Potrzebujemy:
ciasta na ciasteczka ryżowe lub jaglane
szklanki jagód (mogą być mrożone)
słoika lub puszki brzoskwiń (ja używam ekologicznych brzoskwiń w słoiku La Selva)
agaru lub żelatyny
Z ciasta upiec dwa krążki - to będą blaty do tortu. Na papierze do pieczenia narysować identyczne koła, wyłożyć ciastem na grubość ok. 1 cm i upiec. Jagody zagotować i zblenderować. Powstały w ten sposób mus wymieszać z agarem lub żelatyną w proporcjach podanych na opakowaniu. Brzoskwinie osączyć (zachować syrop) i pokroić w plasterki. Syrop z brzoskwiń podgrzać i dodać do niego agar lub żelatynę - oczywiście także według proporcji podanych na opakowaniu agaru/żelatyny. Na jeden blat tortowy wyłożyć zastygający mus jagodowy, przykryć drugim blatem. Odstawić do całkowitego stężenia, a następnie ładnie poukładać plasterki brzoskwiń na wierzchu i zalać tężejącym syropem z brzoskwiń. Jak syrop zrobi się galaretką - tort gotowy :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam, ile takiego ciasta potrzeba? W sensie jak przemnożyć składniki na ciasteczka ryżowe? Na ciasteczka 100g kleiku ryżowego, a na takie dwa blaty ile? Dziękuję z góry :)
OdpowiedzUsuńHmmmm... tak dawno go nie robiłam, że nie pamiętam... ale chyba robiłam z całej paczki dwa blaty.
UsuńDzięki!!! Mój debiut będzie w niedzielę :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki! :)
Usuń