wtorek, 13 grudnia 2011
polewa karobowa do ciast, ciasteczek etc.
Znakomicie zastępuje polewę czekoladową. Można nią polewać różne ciasta oraz dekorować pierniczki i inne ciasteczka - w tym drugim przypadku trzeba ją nieco mocniej "wygotować" żeby dobrze zastygała. Sprawdzanie "wygotowywalności" ;) jest bardzo proste - kapiemy kropelkę na talerzyk i gdy owa kropelka wystygnie, sprawdzamy, czy osiągnęła pożądaną przez nas konsystencję. Przepis na nią (polewę, nie kropelkę ;)) już się pojawił przy okazji ciasta halloweenowego, ale myślę, że tak fajnej polewie należy się osobny post.
Wystarczy wziąć:
6 łyżek cukru
2 czubate łyżki karobu
ok. 1/2 szklanki wody
szczyptę ziarenek wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego
łyżkę masła klarowanego lub bezmlecznej margaryny
Wszystkie składniki wymieszać i gotować do momentu, aż ciecz osiągnie odpowiednią gęstość - wylana na talerzyk kropla masy nie rozpłynie się.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń