poniedziałek, 5 grudnia 2011
ciasto orzechowe bez orzechów
Fajne, puszyste ciasto w smaku nieco orzechowe, dzięki dodatkowi masła słonecznikowego. Jak widać na zdjęciu, wypiek ten ma nieco zielonkawe zabarwienie - pewnie właśnie od tego słonecznika. I ma jeszcze jedną dziwną cechę, którą zapewne także zawdzięcza masłu słonecznikowemu - słodycz ciasta lekko ulatuje w trakcie jedzenia, dlatego myślę, że ci, którzy uwielbiają bardzo słodkie, tak jak ja, powinni dorzucić sobie jakieś bakalie. No i świetnym pomysłem jest polanie ciasta polewą karobową. Niniejszy wypiek może też posłużyć jako ciasto-baza do tortu, tego lub innego ;)
Przygotujmy:
szklankę cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
2 łyżki octu balsamicznego
1 czubatą łyżeczkę sody
1 czubatą łyżkę masła słonecznikowego
3 łyżki oleju
szczyptę soli
szczyptę ziarenek wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego
Łatwizna jakich mało: zmiksować mokre składniki, dorzucić suche, zmiksować do ich połączenia. Keksówkę (lub tortownicę) natłuścić, wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
U mnie ciasto wyszło bardzo, bardzo zielone;) dorzuciłam na górze jabłka ale poszła też polewa karobowa ;) pyszne
OdpowiedzUsuńZ jabłkami niom niom :)
Usuńdziękuję!