Wyjątkowo smakowite, puszyste w środku i chrupiące gofry. Mój tata, wielki gofrojad, zjadł i powiedział, że pyszne. I rzeczywiście, są równie smaczne jak gofry tradycyjne.
Przepis na te gofry znajdziecie w mojej książce "100 smakołyków
dla alergików".
Cześć,
OdpowiedzUsuńa po co ocet balsamiczny?
Hej Anonimko!
UsuńŻeby ładnie rosły - spulchniacze potrzebują czegoś kwaśnego :) Do wypieków bez jajek warto dodawać czegoś kwaśnego, octu balsamicznego lub innego naturalnego (np.jabłkowy), albo soku z cytryny, jeśli cytrusy nie są wykluczone z diety.
Hej a czy do tych gofrow mozna nie dodwac tego octu balsamicznego??
OdpowiedzUsuńPotrzebne jest coś kwaśnego, żeby gofry rosły, nie musi być balsamico,może być jabłkowy, albo sok z jakichś kwaśnych owoców, np. porzeczek.
UsuńA syrop klonowy czym można zastąpić???Pozdr
OdpowiedzUsuńMyślę, że można po prostu dać więcej cukru pudru.
UsuńA czy do takich gofrów można użyć mąki bezglutenowej np. kukurydzianej, gryczanej albo ryżowej?
OdpowiedzUsuńNiestety, nie wiem, ale zawsze warto spróbować. Może się udać, jeśli mieszanka mąk bezglutenowych będzie miała w sobie coś, co zastąpi "klejące" właściwości glutenu, np. jakąś skrobię lub mielony len czy szałwię hiszpańską.
UsuńWitam.Robilam gofry z przepisu..faktycznie sa chrupiace.Mam jednak problem z odklejeniem ich od gofrownicy.Czy ty za kazdym razem smarujesz jakims tłuszczem maszynke?A i otwierasz w polowie czasu robienia sie gofra,zeby wode odparowac?Takie sa zalecenia producenta gofrownicy.Kupilam ja dopiero dzisiaj i dopiero sie jej uczę
OdpowiedzUsuńNie, nie otwieram, pierwsze słyszę o czymś takim. Za każdym razem smaruję leciutko.
UsuńWitam! czy zamiast proszku do pieczenia można dodać sody oczyszczonej?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować :)
Usuńprzepraszam, czy przepis można uzyskać tylko z książki czy może mogłaby Pani podać na blogu. Chciałabym je zrobić mojemu alergikowi. Przepisy które tutaj czytam dodały mi wiary, że z alergią można żyć.
OdpowiedzUsuńdopiero dziś doczytałam Pani prośbę o podpisywanie komentarzy. W takim razie jeszcze raz ogromnie proszę o podanie przepisu na te gofry, bo grzebie w całym internecie i tylko Pani przepis wydaje sie być tym którego szukam
OdpowiedzUsuńPani Ewo, przepis jest dostępny w książce, w związku z tym opublikowanie na go blogu byłoby trochę nie w porządku wobec osób, które ją kupiły. Mam nadzieję, że Pani zrozumie.
UsuńOczywiście,że rozumię i też zamierzam Pani książkę kupić, bo przepisy zamieszczone na blogu, z których korzystam od jakiegoś czasu sa świetne. Dziękuje bardzo za odpowiedź. A chciałam zapytać jeszcze czy w przyszłości planuje Pani opublikować przepisy na dania "niesłodkie"?. Pozdrawiam Noworocznie
UsuńBardzo dziękuję.
UsuńMam taki plany, ale raczej bardzo dalekie.
Pozdrawiam!
hej, kiedy książka będzie dostępna na allegro?
OdpowiedzUsuńjuż! ;)
Usuń