środa, 29 czerwca 2011
bułka - świeża, tarta, także słodka...
Bułka nie podpada co prawda pod smakołyk, ale starta jest czasem niezbędna przy smakołyków pieczeniu. Poza tym wystarczy dodać nieco więcej cukru, a zamiast oleju klarowane masło i już mamy pyszną bułeczkę pod domowy dżemik.
Na zwykłą bułkę wystarczy wziąć:
500 g lekkiej mąki typu tortowa
20 g drożdży
2 łyżeczki soli
łyżeczkę cukru
2 łyżki oleju
1-2 szklanki lekko ciepłej wody
Aby otrzymać słodką bułkę do powyższych składników dodajemy czubatą łyżkę cukru, natomiast olej zamieniamy na masło klarowane.
Z pół szklanki wody, łyżeczki cukru, drożdży i łyżeczki mąki zrobić zaczyn, a gdy ruszy, wymieszać go z resztą składników i dobrze wyrobić. Ja wyrabiam robotem kilka minut, nawet 10, jak zapomnę, że zostawiłam w kuchni pomocnika. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość. Przełożyć do natłuszczonej formy lub ulepić bułki i poukładać na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec: w formie godzinę, jako bułeczki 30 minut. Jeśli chcemy mieć bezpieczną i pewną bułkę tartą, warto wysuszyć i zetrzeć kawałek upieczonego ciasta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam:) mam pytanie, otóż wczoraj robiłam z tego przepisu bułeczki i w smaku są dobre tylko wyszły takie zbite z twardą skórką. Ciasto ładnie wyrosło, tylko zastanawiam się czy to może być przyczyna tego, że jak wyrabiałam ciasto ręcznie to wydawało mi się zbyt rzadkie i dodałam ok 1 szkl mąki, i jeszcze spytam czy do zaczynu dodajemy drożdże bo w przepisie nic na ten temat nie pisze? Bardzo proszę o poradę, życze miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńPewnie za dużo mąki, ciasto jest wtedy twarde. Z drożdżami to nie bardzo rozumiem pytanie... żeby powstał zaczyn, trzeba wymieszać drożdże z mąką, wodą i cukrem... mnie się to wydaje oczywiste, ale może nie każdemu, bardzo dziękuję, zaraz poprawię :)
UsuńDziękuję za odpowiedz:) tak też myślałam że dałam za dużo mąki, ale wolałam się upewnić. Dziś zrobię je ponownie:) miłego dnia pozdrawiam
UsuńI udały się?
UsuńWitam ponownie:) upiekłam te bułeczki wyszły bardzo dobre pulchniutkie, tylko jak będę robiła nastepnym razem to dodam mniej wody to będzie mi łatwiej formować bułeczki , bo dziś to troszkę mi się "rozlały" na blaszce, ale grunt że pulchniutkie:) dziękuje za pomoc pozdrawiam
Usuńdziękuję, bardzo się cieszę :) jeśli chodzi o idealną konststencję ciasta, to wystarczy trochę wprawy i będzie łatwiej ;)
UsuńWitam, a czy te bułeczki wyjdą na mąkach bezglutenowych, np. gryczana, owsiana, kukurydziana? Jeśli nie, to poproszę o jakiś prosty przepis na pieczywo bezglutenowe :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję
Marta
Tak, proszę zerknąć na część o zamiennikach w zakładce "Dieta".
UsuńJaka powinna być konsystencja ciasta?
OdpowiedzUsuńZwarta i elastyczna.
Usuń