CZYTELNIA







Aminy biogenne: część 1 i część 2












2 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję, za ten blog :) dla wielu mam jest i będzie wybawieniem. Bardzo prosiłabym jeżeli jest to możliwe o wskazówki żywieniowe dla mam małych dzieci. Ponieważ wprowadzanie nowości do diety maluszka jest bardzo trudne ,odpowiedzialne i stresujące, tym bardziej że maleństwo jest alergikiem od samego początku. Ciężko znaleźć sprawdzone informacje co i kiedy i w jakiej formie można wprowadzić do diety. Dlatego będę wdzięczna za wskazówki, choćby literaturę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich wskazówek powinien udzielić lekarz-alergolog, bo alergikom zaleca się karmienie wyłącznie piersią do 6 miesiąca życia, a potem ostrożne wprowadzanie nowości. Najlepiej jako pierwszą nowość wypróbować ugotowane i przetarte warzywo uznawane za bezpieczne (np. dynię) albo mięso, jeśli boimy się niedoborów żelaza (też z tych niby bezpiecznych, czyli gęś czy indyka). O wprowadzaniu nowości pisałam tu: http://www.smakolykialergika.pl/2015/05/prowokacja-alergenem-pokarmowym.html
      Moim zdaniem alergicznym maluszkom lepiej podawać gotowane pokarmy, nawet owoce, bo często jest tak, że obrobiony termicznie produkt nie uczula, a surowy owszem. Z węglowodanów zaczęłabym od kaszy jaglanej, a z owoców od banana. Ale alergia jest tak kapryśną chorobą, że sama musisz dojść z nią do ładu...

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!