niedziela, 8 kwietnia 2018

wegański jogurt kokosowy


Wegański jogurt kokosowy to najprzyjemniejsza, o ile nie mamy uczulenia na kokosy, forma dostarczania alergicznym brzuszkom tak bardzo potrzebnych im dobrych bakterii. Robi się go identycznie jak zwykły jogurt. Nie za pierwszym razem, bo nie możemy sobie zaszczepić jogurtu kokosowego zwykłym, ale potem już z takiego gotowego możemy zaszczepiać następne porcje. I tak w kółko... A potem robić z tego różne smakowe pyszne jogurty, śniadaniowe parfait, panna coty, koktajle i inne pyszności.
Przygotujmy:

litr mleka kokosowego
2 pełne łyżki cukru (dowolnego)
starter bakterii jogurtowych

Mleko wymieszać z cukrem, podgrzewając je do ok. 40-43 stopni lub do temperatury podanej przez producenta na starterze. Wymieszać z bakteriami jogurtowymi, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (ja trzymam w piekarniku i lekko co jakiś czas podgrzewam do 40 stopni) na 8-10 godzin. Po tym czasie przełożyć do lodówki. Używać jak zwykły jogurt.

3 komentarze:

  1. Jest nadzieja! Dziękuję za ten przepis! Mleko kokosowe to oczywiście takie gotowe z kartonu. A jeśli robię z wiorków kokosowych kokomleko to ono się nada?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis nie wydaje się skomplikowany:) Próbowałam już robić domowy jogurt, sukces był połowiczny. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny, a do tego nietrudny przepis. Jestem pewna, że smakuje wyśmienicie. :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!