niedziela, 29 kwietnia 2018

czekoladowe ciasto z wiśniami dla NieAlergika


Pyszne ciasto z wiśniami z likieru, szybkie i aromatyczne. Właściwie to po prostu murzynek z wiśniami. Jak zwał, tak zwał. Idealne o tej porze roku - jeszcze nie ma świeżych owoców, a trzeba już zużywać przetworzone. Było zrobione dla gości Niny i bardzo dzieciom smakowało. Alkoholu nie ma się co obawiać, bo w czasie pieczenie jego moc się, niestety, bezpowrotnie ulatnia. Pyszne, szkoda że nie nadaje się dla alergików.
Przygotujmy:

100 g ciemnego cukru trzcinowego
80 g cukru kryształu
150 g mąki
150 g miękkiego masła
40 g kakao
2 jajka
2-3 łyżki wiśniówki
łyżka cukru z wanilią
ok. 1/3 szklanki mleka
po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
2/3 szklanki wiśni z likieru

Utrzeć masło z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka, ucierać dalej. Wymieszać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ciasta, jednocześnie wlewając wiśniówkę i po odrobinie mleka - ciasto powinno mieć puszystą, lecz nie lejącą kosnystencję. Delikatnie wmieszać wiśnie i przełożyć masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z formy po wystudzeniu.

2 komentarze:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!