poniedziałek, 11 grudnia 2017

bezglutenowe pierogi z makiem


Więcej przepisów z archikukbuka już się chyba nie znajdzie. Pierogi z makiem są w wersji bezglutenowej - do farszu dodajemy bułkę bez glutenu, a ciasto zrobimy według przepisu Kruffy. Ale można też zrobić ze zwykłej mąki i bułki. Pamiętajmy, że mak jest ciężkostrawny i nie nadaje się dla małych dzieci! Ten farsz nie zawiera go zbyt wiele, ale jednak zawiera, bo cóż to byłyby za pierożki z makiem bez maku. Choć na Smakołykach, przyznajcie sami, różne cuda się zdarzały... Pamiętajcie, że objętościowo ciasta i farszu powinno być tyle samo.
Weźmy:

na ciasto:
mąkę kukurydzianą
ciepłą wodę
na farsz:
ugotowany mak i bułkę tartą w równych proporcjach
syrop klonowy lub melasę
bakalie - rodzynki, suszone śliwki etc.
sporą szczyptę ziarenek wanilii

Mak z bułką dobrze rozetrzeć w makutrze z syropem i wanilią, dodać bakalie, wymieszać. Należy dodać tyle syropu, by masa się nieco skleiła. Mąkę mieszać stopniowo z ciepłą, ale nie gorącą wodą i wyrabiać elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowywać, rozciągając jednocześnie - łagodnymi ruchami, by nie porwać masy, biorąc na raz niedużą porcję. Wykrajać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek, przykryć. Gdy wypłyną, odczekać do zawrzenia wody, wyjąć i osączyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!