wtorek, 7 listopada 2017

polędwica w sosie śmietanowym z cebulą dla NieAlergika


W sosie śmietanowym wegańskim, rzecz jasna - jeśli jesteśmy bezmleczni z tej lub innej przyczyny. My już właściwie nie jesteśmy, zwłaszcza wtedy, gdy ćwierć szklanki krowiej śmietanki rozprasza się po garnku na kilka porcji dania, więc dolewam zwykłej trzydziestki. Tak przyrządzone mięcho jest jednym z ulubionych terNinatora. Na pierwszym miejscu nadal grillowany sznycel. No i git.
Należy mieć:

polędwicę wieprzową
małą cebulę
łyżkę musztardy sarepskiej
ząbek czosnku (roztarty) lub czosnek suszony
do posypania: sól, pieprz, tymianek, majeranek - niezbyt obficie
masło klarowane do smażenia
śmietankę zwykłą 30% lub wegańską - ok. 100 ml

Mięso pokroić na grube plastry, lekko rozgnieść je ręką, posypać przyprawami i odstawić na 30 minut. Przełożyć na drugą stronę, znów posypać przyprawami oraz posmarować musztardą, odstawić na pół godziny. Rozgrzać masło, smażyć mięso najpierw od strony musztardy, przekręcić, dodać drobno posiekaną cebulę. Jak się wszystko usmaży, podlać wodą i dusić powoli pod przykryciem ok. 35 minut, a następnie wlać śmietankę i jeszcze kilka minut pogotować. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami i surówką coleslaw etc.

3 komentarze:

  1. Możesz polecić jaką konkretną śmietankę wegańską?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam owsianej i ryżowej, są dostępne w każdym sklepie ze zdrową żywnością czy nawet w zwykłym na półce z produktami tego typu. Trzeba czytać etykiety, bo jednak takie "śmietany" mają różne dodatki.

      Usuń
  2. uwielbiam polędwiczkę we wszelakich śmietanowych sosach :) mniam! jest taka pysznie delikatna, rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!