środa, 22 listopada 2017

najlepsza sałatka z buraków


Jeden z ostatnich przepisów wydartych stareńkim stronicom archikukbuka. Prosta rzecz, bardzo smaczna i wciągana z przyjemnością nawet przez tych, którzy nie przepadają za buraczkami na ciepło. Mój smak dzieciństwa. W wersji bardziej nowoczesnej posypana prażonymi ziarnami. Sałatka ta jest słodko-kwaśna, dlatego fajnie się komponuje z mięsem głęboko przyprawionym, na przykład z karbonadą. Jednak jeśli składniki pokroimy w większą kostkę, możemy tę sałatkę potraktować kolacyjnie, z pajdą dobrego chleba i awokado na przykład. Sama nie wiem, dlaczego ta sałatka utknęła w archikukbuku...
Należy posiadać:

3-4 buraki
2 ogórki kiszone
niedużą cebulę
sporą szczyptę cukru
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju lub oliwy
do posypania - prażone pestki słonecznika lub dyni

Buraki oczyścić, ugotować lub upiec, ostudzić i obrać. Buraki i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą oraz tłuszczem, doprawić i odstawić na minimum 15 minut do "przegryzienia". Tuż przed podaniem posypać prażonymi pestkami.

1 komentarz:

  1. Robię podobną z surowych buraków i nie mogę przestać jej jeść dopóki dna nie zobaczę-uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!