poniedziałek, 13 listopada 2017

Ballarini - KONKURS i test oraz jesienny gulasz


Bardzo lubię markę Ballarini, więc propozycja przetestowania patelni, którą właśnie miałam kupić, była dla mnie niczym prezent. Testowałam "merca" wśród patelni, czyli tytanową patelnię Taormina. Taormina nadaje się do wszystkich typów kuchenek, także do indukcyjnych - ma specjalny spód. Doskonale wyważona, lekka (jak na swą jakość) a zarazem solidna, fajny design - słowem: spodobała mi się od pierwszego wejrzenia. Poczęłam testować. Rzeczywiście równo się nagrzewa, cudownie przysmaża, nie przywiera i nie wymaga tłuszczu. Ja jednak tłuszcz daję, choć niewiele, bo to nośnik smaku. Nie mam żadnych oporów, żeby "poteflonić" - używam z Taorminą metalowych akcesoriów i nie zauważyłam, żeby szkodziły. Odważyłam się też umyć ją w zmywarce - sporo nerwów mnie to kosztowało, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Ale jak test to test. Bardzo do mnie przemawia także fakt, że Taorminę mogę używać w piekarniku, i to aż do 200 stopni. W ogóle ta patelnia do mnie przemawia. Nie ma PFOA ani innych niepożądanych składników, łatwo się czyści, jest bardzo wygodna, super się na niej przygotowuje potrawy, jest ładna i ma... piękne imię. Pokochałam ją i pieszczotliwie wołam Minką. Po szczegółowe informacje na jej temat odsyłam was na stronę Ballarini, bo od siebie mam tylko jedno do powiedzenia: świetna, po prostu świetna. Polecam ją z czystym sumieniem!


Przy okazji testu i konkursu pokażę wam, co na niej upichciłam. To danie jednogarnkowe, pyszny, rozgrzewający i aromatyczny gulasz w stylu fit - jesienne warzywa i delikatna polędwica, którym wyraz nadają nasze przyprawy, podkręcone odrobiną orientu. Prawie bez tłuszczu - mógłby być w ogóle bez tłuszczu, bo z Taorminą to możliwe, ale ja uważam, że troszkę go jednak powinno być. Obejrzyjcie przepis, a potem zobaczcie, jaki konkurs przygotowałam dla Was z Ballarinim!



Jesienny gulasz z brukselką - na porcję dla 2 głodnych osób weźmy:

małą polędwicę wieprzową
ok. 200 g dyni
4 pieczarki
3 średnie kartofle
dwie garści brukselki
2 ząbki czosnku
małą czerwoną cebulę
gruby plaster naturalnie wędzonej szynki
100 ml ciemnego piwa
łyżeczkę ulubionej musztardy
łyżeczkę wędzonej papryki
po sporej szczypcie cynamonu i imbiru
goździk
liść laurowy i ziele angielskie
chili - według upodobań
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki oleju lub masła klarowanego

Mięso, ziemniaki i dynię pokroić w niedużą kostkę, pieczarki na kawałki, brukselkę na połówki - wszystkie składniki powinny mieć zbliżoną wielkość. Cebulę i szynkę pokroić w małą kosteczkę. Rozgrzać jedną łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć warzywa. Posolić, wymieszać i zdjąć z patelni. Rozgrzać drugą łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć na nim mięso z szynką, cebulą i czosnkiem. Doprawić, podlać piwem, dodać musztardę i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodać podsmażone warzywa i wszystko razem dusić na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki potrawy będą odpowiednio miękkie -zajmie to ok. 10 minut.

A teraz przejdźmy do konkursu!


Konkurs będzie bardzo łatwy, a można w nim będzie wygrać...
Głęboką patelnię granitową z dwoma uchwytami Ballarini LUCCA.

Mam garnek z tej linii, jest bardzo fajny, więc wierzcie mi, że nagroda znakomicie sprawdza się w kuchni!

Zadanie konkursowe

Odpowiedz na pytanie:

Jaką jesienną potrawę przygotujesz na patelni Ballarini Taormina dla swoich przyjaciół?

Forma wypowiedzi jest dowolna - możesz pochwalić się pomysłem, przepisem, zrobić to prozą lub wierszem, narysować komiks, rysunek, przysłać zdjęcie lub film. Wszystko zależy od Ciebie!

Na zgłoszenia czekam od dziś, czyli 13.11.2017 do 24.11.2017 do północy.
Zgłoszenia możecie zostawiać pod konkursowym postem, na FB - w komentarzach do wpisu o konursie lub przysłać na adres: smakołykialergika@wp.pl
Bardzo proszę o adres mailowy w komentarzu, żeby dało się skontaktować ze zwycięzcą.

Wyniki ogłoszę 25.11.2017 r. - na blogu w komentarzu do konkursowego wpisu oraz na smakołykowym FP na FB.

Wyborem zwycięzcy zajmę się ja, a wysyłką nagrody Ballarini.
Czym będę się kierować wybierając zwycięzcę? Kreatywnością czy smakowitością przepisu lub formy jego pokazania.

Serdecznie zapraszam Was do udziału w konkursie - wspaniała nagroda nie może się doczekać, by zamieszkać w jakiejś przytulnej kuchni! 

2 komentarze:

  1. Na patelni Ballarini Taormina przygotowałabym dla moich przyjaciół piersi z kaczki z polskimi warzywami, jabłkiem i winogrono.
    Potrzebujemy:
    2 piersi z kaczki
    2 ziemniaki
    2 marchewki
    1 seler
    1/2 korzenia pietruszki
    1 por (jasna część)
    2 jabłka
    1 kiść jasnych winogron
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Piersi z kaczki (bez skóry) pokroić w paski. Zamarynować w 2 łyżkach oliwy z oliwek, soli i świeżo zmielonym pieprzu. Odstawić do lodówki do zamarynowania na około 2 h. Warzywa obrać i pokroić w paski, kostkę lub plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Winogrono umyć i owoce oderwać od gałązek. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić zamarynowane piersi z kaczki. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Usmażone piersi z kaczki przełożyć na talerzyk, a na patelnię wrzucić pokrojone warzywa (najpierw ziemniaki, por, potem marchewkę, pietruszkę i seler). Warzywa smażyć około 5 minut, często mieszając i następnie dodać lekko podsmażone piersi z kaczki. Wymieszać i całość dusić około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia do potrawy dodać pokrojone jabłka i winogrono. Danie przed podaniem posypać obficie drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi Drodzy, mamy zwycięzcę konkursu! Nagrodę przyznaję Magdzie KS za rozgrzewającą zupę z pieczonej cebuli z czarnuszką i mlekiem kokosowym.
    Wszystkim serdecznie dziękuję za udział w konkursie!
    Oto zwycięski przepis:

    Składniki na krem:
    4-5 cebul białych
    2-3 cebule czerwone
    oliwa
    oregano
    majeranek
    kilka gałązek rozmarynu (świeże lub suszone)
    mleko kokosowe
    curry
    sól, pieprz
    świeży koperek 3-4 łyżki
    czarnuszka
    opcjonalnie natka pietruszki i tymianek

    Przygotowanie:
    1. Cebulę pokroić na kawałki,
    2. Posypać majerankiem, oregano, tymiankiem, ułożyć gałązki rozmarynu.
    3. Polać oliwą.
    4. Piec ok. godzinę w temp. 200 st.C

    5. Upieczoną w ziołach cebulę przełożyć do garnka, wlać wodę.
    6. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować. W zależności od upodobań można dodać jeszcze wody – jeśli krem wydaje się zbyt gęsty.
    7. Krem doprawić curry, dodać większą część koperku, natki i czarnuszki.
    8. Ponownie zagotować.
    9. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem.
    10. Przed podaniem posypać koperkiem i czarnuszką.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!