niedziela, 29 października 2017

galaretka mózg na Halloween


Na chińskim portalu sprzedażowym nabyłam formę do robienia halloweenowych słodyczy - miał być mózg, ale coś chyba braciom z Państwa Środka nie wyszło, i galareta wygląda trochę jak mózg, a trochę jak wątroba. To nic, to może nawet lepiej, biorąc pod uwagę specyfikę halloweenowych przysmaków. Galaretę zrobiłam na zwyczajnej galaretce z proszku, truskawkowej, ale z pewnością można ją zrobić z soku i agaru. Polecam dodanie odrobiny wegańskiego mleka, bo wtedy efekt jest bardziej naturalistyczny. Na zdjęciu jest tylko pół mózgu, bo drugie pół tężało w lodówce, a nie chciało mi się czekać. Bo z lepieniem połówek jest trochę roboty, niestety. Inne przepisy tego typu znajdziecie w poście "Przepisy na Halloween", a inspiracje w "Menu na Halloween".
Należy mieć:

2 x 350 ml wrzątku
2 x 50 ml roślinnego mleka
2 opakowania galaretki - najlepiej różowej lub fioletowej
do "krwawej" dekoracji - 2-3 łyżki soku z malin

Rozpuścić zawartość jedenej torebki galaretki w 350 ml wody, a następnie wymieszać z 50 ml "mleka". Wlać do formy w kształcie półmózgu. Gdy stężeje wyjąć, a do formy wlać drugą porcję galaretki, przyrządząną tak, jak poprzednią. Gdy druga porcja stężeje, wyjąć ją z formy, posmarować miejsce, którym połówki będą złącząne mocno posłodzonym wrzątkiem i połączyć, kładąc jedną na drugą. Gdy połówki się połączą, wyłożyć do miski, polać sokiem z malin i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!