piątek, 29 września 2017

bezglutenowe kruche babeczki


To już naprawdę jedna z najostatniejszych wygrzebek z archikukbuka. Bezglutenowe ciasto kruche bez jajek, mleka, masła - słowem: jak to wtedy bywało. Ciastem tym można wylepić formy na minibabeczki i upiec, a potem wypełnić je masą budyniową, albo po prostu rozwałkować na ciasteczka i upiec.
Trzeba mieć:

100 g mixu C (lub innego bezglutenowego)
75 g wegańskiej margaryny lub klarowanego masła
30 g cukru pudru
łyżkę preparatu mlekozastępczego
płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
pełną łyżeczkę mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cukru z wanilią
lodowatą wodę

Z podanych składników wyrobić ciasto dodając tyle wody, by ciasto było zwarte i wylepić nim formę do minibabeczek. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą - na spód. Piekarnik (z termoobiegiem) rozgrzać do 175 stopni, wstawić ciastka i piec 15-20 minut. Po wystudzeniu napełniać ulubionym nadzieniem: dżemem, kremem budyniowym etc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!