poniedziałek, 24 lipca 2017

idealnie gładki dżem malinowy


Naród dzieli się na miłośników dżemów z wyraźnymi kawałkami owoców oraz miłośników słodkich mas idealnie gładkich, pozbawionych wszelkich pestek, skórek i kawałków. Do tej drugiej frakcji zazwyczaj zaliczają się małe dzieci. Można w sklepie dostać takie gładkie cuda, ale jednak co własny wyrób, to własny wyrób. Niniejszą metodą można zrobić dżem z każdych owoców, a także z cukinii dla tych, co żadnych owoców nie mogą. Wymaga nieco pracy, ale w sumie nie tyle, żeby opłacało się (przynajmniej mnie) korzystać z pulp kupnych. Niestety, zawsze się jakaś pesteczka zapodzieje, ale tak poza tym, wierzcie mi, dżem jest gładki. Ten na focie jest jeszcze ciepły, więc spływa z łyżeczki i zobaczcie, jak gładko sobie spływa.
Zatem weźmy:

dozwolone owoce w ilości dowolnej (u nas maliny)
cukier - do smaku lub wcale (jeśli ktoś nie chce go używać)

Maliny opłukać, przesypać do garnka podlać wodą i gotować, aż owoce się rozpadną. Powstałą pulpę przetrzeć przez sito (lub przecierakiem o małych oczkach), dokładnie wycierając nożem spód sitka, by uzyskać jak najwięcej owocowej pulpy. Postawić z powrotem na ogniu i gotować powoli, aż masa się zredukuje i zgęstnieje. Mieszać często i od czasu do czasu odszumować. Następnie ewentualnie dodać cukier do smaku i gotować jeszcze ok. 5 minut. Przełożyć do wyprażonych słoików i zakręcić (lub zamknąć w wekach).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!