sobota, 22 kwietnia 2017

wegańskie bezglutenowe babeczki bananowe


Dziś archikukbukowe babeczki, które Jeremi bardzo lubił. Z bananami, ale myślę, że przy alergii na banany można je podmienić na puree z dyni lub batatów. Z tego co pamiętam te ciacha były nieco ciężkawe, niezbyt słodkie, ale dobrze syciły i świetnie się sprawdzały na wynos. Ponieważ mają w składzie coś, co możecie podmienić na wodę z łyżką skrobi, czyli żółtka przepiórcze, dają możliwość przeprowadzenia prowokacji alergenem. Wdzięczne i łatwe, gorąco polecam. I z żółtkami, i bez.
Przyda się:

175 g miksu bezglutenowego
85 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
6 żółtek przepiórczych (lub 2-3 łyżki wody + łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
75 g oliwy
80 g brązowego cukru
szklanka kwaśnego soku (dawałam z białej porzeczki)
1 duży zblenderowany banan
szczypta soli
czubata łyżeczka kamienia winnego

Sposób wykonania bez żółtek: banana obrać i zblenderować z sokiem, oliwą, cukrem oraz 2-3 łyżkami wody. Dodać suche składniki i zmiksować na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto nakładać mokrą łyżką do papierowych foremek na muffiny (czubata łyżka na foremkę) i piec 30-40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni. 
Sposób wykonania z żółtkami: żółtka ubić z łyżką wrzątku, następnie z cukrem, a potem z oliwą. Banana obrać i zblenderować z sokiem. Masę żółtkową zmiksować z suchymi składnikami, następie bananem, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Ciasto nakładać mokrą łyżką do papierowych foremek na muffiny (czubata łyżka na foremkę) i piec 30-40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni. 

3 komentarze:

  1. W ostatnim czasie dopadła mnie chęć pieczenia różnych rzecz, oczywiście dobra chęć.
    I właśnie zamiast zwykłej mąki pszennej, używam wszystkich innych mąk np. Gryczanej, orkiszowej itp.
    Oczywiście Twoje babeczki wykonam, może nawet dzisiaj po pracy. Dziś mam spotkanie z 3 podopiecznymi także, czas na pieczenie bezglutenowych babeczek się znajdzie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamienia winnego? A można go czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, proszkiem do pieczenia lub sodą.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!