Przyda się:
175 g miksu bezglutenowego
85 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
6 żółtek przepiórczych (lub 2-3 łyżki wody + łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
75 g oliwy
80 g brązowego cukru
szklanka kwaśnego soku (dawałam z białej porzeczki)
1 duży zblenderowany banan
szczypta soli
czubata łyżeczka kamienia winnego
Sposób wykonania bez żółtek: banana obrać i zblenderować z sokiem, oliwą, cukrem oraz 2-3 łyżkami wody. Dodać suche składniki i zmiksować na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto nakładać mokrą łyżką do papierowych foremek na muffiny (czubata łyżka na foremkę) i piec 30-40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni.
Sposób wykonania z żółtkami: żółtka ubić z łyżką wrzątku, następnie z cukrem, a potem z oliwą.
Banana obrać i zblenderować z sokiem. Masę żółtkową
zmiksować z suchymi składnikami, następie bananem, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Ciasto nakładać mokrą łyżką do papierowych foremek na muffiny (czubata
łyżka na foremkę) i piec 30-40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 150 stopni.
W ostatnim czasie dopadła mnie chęć pieczenia różnych rzecz, oczywiście dobra chęć.
OdpowiedzUsuńI właśnie zamiast zwykłej mąki pszennej, używam wszystkich innych mąk np. Gryczanej, orkiszowej itp.
Oczywiście Twoje babeczki wykonam, może nawet dzisiaj po pracy. Dziś mam spotkanie z 3 podopiecznymi także, czas na pieczenie bezglutenowych babeczek się znajdzie ! :)
Kamienia winnego? A można go czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńTak, proszkiem do pieczenia lub sodą.
Usuń