wtorek, 11 kwietnia 2017

pieczona biała kiełbasa w piwie


Biała kiełbasa, czarne piwo i całkiem fajny efekt. Biała kiełbasa to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Ta, na której gotuję żurek idzie do żurku, ale że przyjemnie jest przekąsić ją sobie także z chlebem i chrzanem, to piekę też. Fajnie się wyciąga kiełbaski z cebulką, w której się piekły... Robota z pieczeniem kiełbasy praktycznie żadna, a efekt smakowity, więc gorąco zachęcam, wystarczy 5 minut przygotowania i góra pół godzinki pieczenia.
PS. Zdjęcie kiełbasy dodam jak tylko ją upiekę, bo niestety nie zrobiłam w zeszłym roku.
Trzeba mieć:

8-10 białych kiełbas parzonych
2 duże cebule
ok. 1/2 szklanki ciemnego piwa
łyżeczkę musztardy gruboziarnistej
łyżeczkę smalcu lub oleju
sól i pieprz

Cebulę pokroić w piórka i krótko przesamażyć na tłuszczu, by się zrumieniła. Doprawić i odstawić. Kiełbasy ponacinać od góry, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (najlepiej z termoobiegiem i włączonym górnym grillem), do momentu, aż skórka się zrumieni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, kiełbasę obłożyć cebulą i zalać 1/3 szklanki piwa wymieszanego z musztardą. Piec kiełbasę przez ok. 20-30 minut, w razie potrzeby podlewając piwem. Podawać z chrzanem i domowym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!