poniedziałek, 20 marca 2017

wytrawne gofry wegańskie z batatami


Powiem szczerze - zakup gofrownicy to jeden z moich przebłysków geniuszu. Niewielu co prawda, ale lepszy rydz niż nic. Gofrownica daje naprawdę sporo możliwości, ponoć niektórzy robią sobie w niej nawet placki ziemniaczane. Muszę przyjrzeć się tej tendencji gofrowania czego bądź. Dziś, na dobry początek, wytrawne, wegańskie gofry z dodatkiem batatów. Fajne nawet. Mnie smakują przyprawione na ostro. Genialne z dodatkami typu awokado, suszone pomidory i wegański majonez, ale garni każdy musi sobie ulubione znaleźć sam, wedle gustu i możliwości dietetycznych. Saute też dobrze wchodzą, prawdę mówiąc.
Przygotujmy:

średniego batata
ok. 200-250 ml mąki
100 ml gazowanej wody mineralnej
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny
łyżkę muscovado
łyżeczkę proszku do pieczenia
łyżeczkę soli
1/2 łyżeczki garam masali (przyprawę tę można pominąć)

Batata obrać, pokroić na małe kawałki i udusić do miękkości. Odlać wodę, i gdy batat nieco wystygnie, zmiksować go na puree. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować - masa nie może być zbyt lejąca, powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany - odpowiednią konsystencję uzyskujemy ewentualnie dodając nieco mąki. Rozgrzać goftownicę, posmarować lekko tłuszczem i piec gofry, w zależności od mocy gofrownicy - u mnie pieką się 4 minuty. Gofry można mrozić i odgrzewać w tosterze - wtedy odsyskują chrupiącą skórkę.

3 komentarze:

  1. O tym musocado byś powiedziała więcej i pokazała to:) Garam masala znam i używam, jednak tego nie widziałam i nie słyszałam! Bardzo chętnie dowiem się o tym nieco wiecej. Efekt osiągnęłaś niesamowity, kuszące są te gofry. Muszę wypróbować twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muscovado to melasowy cukier trzcinowy :)

      Usuń
  2. Jadłam tylko raz bataty, upiekłam je jak frytki. Miały ciekawy smak, ale nie wiedziałam z czym je połączyć. Jutro wyciągam mojego starego dezala i zrobię gofry z twojego przepisu. Trochę eksperymentów w kuchni nie zaszkodzi.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!