środa, 25 stycznia 2017

placki z kukurydzy dla NieAlergika


Robiący się na przysłowiową przyczynę śmierci chłopa w szpitalu przysmak z czasów studenckiej biedy. Bardzo smaczny. Dawno temu nikt się nie zastanawiał, czy wszystkie ziarna kukurydzy są GMO, czy też nie są, bo o samym GMO nie słyszał. Wtedy zresztą były inne priorytety, imprezka, sesja, no wiecie, jak to wśród studenterii. Placki te należą do dań błyskawicznych i tanich. Z surówką czy jarzynką i fajnym sosem mogą być szybkim obiadem albo sycącą kolacją. Warto je wykładać z patelni na papier, by osączyć tłuszcz. Jeśli dbamy o linię, bo jak nie, to szkoda fatygi.
Wystarczy posiadać:

ok. 500 g ziaren kukurydzy (ugotowanych) lub osączone ziarna z 2 puszek
80 g żółtego sera
2 jajka
4-5 pełnych łyżke mąki
sól, pieprz, papryka słodka i chili - do smaku
olej do smażenia

Ser zetrzeć. Jajka roztrzepać, dodawać stopniowo mąkę, nadal roztrzepując, do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy, kukurydzę oraz starty ser i dokładnie wymieszać. Masa powinna składać się głównie z ziaren i sera, ciasta nie powinno być zbyt dużo, tyle tylko, by oblepiło kukurydzę. Na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym ogniu, smażyć z obu stron nieduże placuszki i podawać z ulubionym sosem i surówką.

1 komentarz:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!