piątek, 20 stycznia 2017

makaron z wegańskim, kremowym sosem szpinakowym


Czy to, że jesteśmy na bezmlecznej diecie oznacza, że nie mamy prawa do kluchów z kremową, szpinakową czapeczką? No właśnie. Ale od razu zaznaczam, że przepis jest dla tych, co lubią awokado. My lubimy. A kto nie lubi, niech sobie owoc podmieni na śmietankę roślinną, choć wtedy kremowość nie jest już gwarantowana.
Należy mieć:

dozwolony w diecie makaron
na sos:
paczkę mrożonego szpinaku
nieduże, dojrzałego awokado
łyżkę masła klarowanego lub oliwy
1-2 ząbki czosnku
szczyptę gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
oraz:
opcjonalnie: kilka suszonych pomidorów

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wrzucić na patelnię, chwilę przesmażać i dodać szpinak. Odparować, mieszając i doprawić do smaku. Awokado zmiksować na mus, wymieszać ze szpinakiem. Sos podawać na ugotowanym makaronie, posypany posiekanymi suszonymi pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!