piątek, 13 stycznia 2017

domowe płatki śniadaniowe


Płatki śniadaniowe. Symfonia na syrop glukozowy, kakao, miód... Zatem albo syf, albo alergen. Trochę nam się nasze najlepsze płatki śniadaniowe znudziły, zatem postanowiłam poszukać jakiejś alternatywy i znalazłam to. Też nie ideał, no ale w porównaniu z kupowanymi zdecydowanie wolę. Następnym razem spróbuję dodatku mąki razowej, może będzie ciut zdrowiej. To raczej maciupeńkie ciasteczka, niż płatki, ale całkiem wporzo. Nie tak wporzo jak nasze kultowe płatki śniadaniowe, ale od czasu do czasu można upiec. Z podanych proporcji wychodzą ze trzy blachy - no, dwie ciaśniej upchnięte. Wbrew pozorom to wcale ilościowo nie przekłada się na torbę płatków sklepowych. Owszem, dla malucha starczy na dłużej, ale większe chłopię kłapnie 2-3 razy i znowu trzeba odpalać piekarnik. A teraz o wyzwaniu w postaci nacięcia setek mini-ciasteczek o średnicy 5 mm - wbrew pozorom nie jest to wcale takie straszne. Czynność ta ma, powiedziałabym nawet, właściwości kojące bańkę. I całkiem szybko idzie, jeśli od czasu do czasu oczyści się nożyk z przyklejonego ciasta.
Weźmy więc:

szklankę mąki (dałam orkiszową jasną)
1/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego
łyżeczkę oleju
ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody
po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
do smaku: miąższ z laski wanilii i łyżeczkę cynamonu

Wymieszać suche składniki i dolewać mleko do uzyskania ciasta o jednolitej, niezbyt wolnej konsystencji - to powinna być masa, która "się trzyma", jest dość zwarta. Wmieszać olej i przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub wyciskarki do ciastek. Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyciskać po odrobinie ciasta (u mnie średnica tylki 0,5 cm), odcinając porcje cienki, niedużym i ostrym nożykiem. Wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 8 minut. Wystudzić przed zdjęciem z blachy i przechowywać w szczelnym pojemniku.

2 komentarze:

  1. oooooooooooo, może nie zdrowe, ale kiedyś zrobię w prezencie wegańskim Siostrzeńcom

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Fast food dla alergika! SUper! Bardzo podoba mi się ten przepis i muszę go zrobić! :) Lubię mąkę orkiszową. Ma witaminy i minerały. Płatki orkiszowe będą więc idealne na rozpoczęcie dnia! Dostarczą niezbędnych związków i w konsekwencji energii. :)MNiam!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!