Trzeba mieć:
szklankę białek
szklankę cukru
3/4 szklanki mąki
opakowanie cukru wanilinowego
łyżkę soku z cytryny
Białka wlać do misy i zostawić na blacie, aż nabiorą temperatury pokojowej. Mąkę przesiać i wymieszać z 1/3 ilości cukru, odstawić. Białka spienić, dolać sok z cytryny i ubić na sztywno (ale nie na bardzo sztywno), dodać resztę cukru oraz cukier wanilinowy i ubić na masę sztywną, ale też bez przesady. Stopniowo, po 2 łyżki, dodawać mąkę z cukrem, delikatnie mieszając szpatułą. Ciasto przełożyć do dużej keksówki (niczym nie posmarowanej), wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piec ok. 40 minut. Ciasto najpierw urośnie, a ok 10 minut przed końcem pieczenia opadnie nieco. Sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku. Jeśli tak, odwrócić formę z ciastem do góry nogami i studzić na kratce - ciasto na kratce, w formie, musi leżec do całkowitego wystygnięcia. Następnie nożykiem oddzielić je od boków formy i wyjąć, lekko postukując w jej spód (jeśli się opiera, lekko podważać z każdej strony aż wyjdzie). Podawać z dodatkami.
szklankę białek
szklankę cukru
3/4 szklanki mąki
opakowanie cukru wanilinowego
łyżkę soku z cytryny
Białka wlać do misy i zostawić na blacie, aż nabiorą temperatury pokojowej. Mąkę przesiać i wymieszać z 1/3 ilości cukru, odstawić. Białka spienić, dolać sok z cytryny i ubić na sztywno (ale nie na bardzo sztywno), dodać resztę cukru oraz cukier wanilinowy i ubić na masę sztywną, ale też bez przesady. Stopniowo, po 2 łyżki, dodawać mąkę z cukrem, delikatnie mieszając szpatułą. Ciasto przełożyć do dużej keksówki (niczym nie posmarowanej), wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piec ok. 40 minut. Ciasto najpierw urośnie, a ok 10 minut przed końcem pieczenia opadnie nieco. Sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku. Jeśli tak, odwrócić formę z ciastem do góry nogami i studzić na kratce - ciasto na kratce, w formie, musi leżec do całkowitego wystygnięcia. Następnie nożykiem oddzielić je od boków formy i wyjąć, lekko postukując w jej spód (jeśli się opiera, lekko podważać z każdej strony aż wyjdzie). Podawać z dodatkami.
Doskonałe do kawusi:)
OdpowiedzUsuń