piątek, 2 grudnia 2016

wegańskie ciasto z chrupiącą kruszonką


Ostatnio coraz częściej coś mi się wydaje. Jestem na przykład święcie przekonana, że ukradli mi samochód, bo przecież tu zaparkowałam i go nie ma. Jest dwieście metrów dalej? A, no możliwe, że zostawiłam go przy tamtym słupku a nie tym... Albo na przykład otwieram lodówkę, żeby wyjąć obiad do odgrzania, a tu nie ma, zjedzony. Ale jak to zjedzony, skoro produkty, z których go wczoraj robiłam leżą sobie, wciąż surowe, na dolnej półce? Czy to jest już tak zwany uwiąd starczy? Czy jest może jakaś dieta na poprawienie pamięci i koncentracji?
Wydaje mi się też, że dawno nie piekłam jakiegoś grzesznego ciasta dla alergików... No ale jak znalazłam to, to wiadome się stało, że coś będzie pieczone. Największą atrakcją jest oczywiście kruszonka, ale ja nie polewałam jej sosem z oryginalnego przepisu, bo tyle cukru i tłuszczu to już za dużo szczęścia, jak dla nas przynajmniej. I okazało się, że bez sosu wporzo, ale gdyby ten sos był, to byłoby na pewno lepiej, w sensie dopełniających się, że tak powiem, faktur i konsystencji. Ale będziemy od czasu do czasu wypiek powtarzać, więc z pewnością któraś z powtórek o rzeczony sos się wzbogaci. Jeśli z sosem ciasto okaże się, tak jak podejrzewam, lepsze, to zrobię update niniejszego wpisu i poinformuję Szanownych Czytelników na fb, ok?
Trzeba mieć:

ciasto na biszkopt karobowy lub inne ulubione*
na posypkę:
po 3 łyżki mąki orkiszowej, brązowego cukru trzcinowego, granoli (bez owoców) oraz tłuszczu - margaryny lub oleju kokosowego, lub masła klarowanego dla niewegan)

Ciasto wyłożyć do keksówki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Składniki posypki wyrobić palcami i posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec ok. 30-35 minut - przez pierwsze 10 minut z dolnym dogrzewaniem, a ostatnie 10 minut w 160 stopniach. Wyjąć i wystudzić.

*ciasto nie może być zbyt płynne, bo nie utrzyma kruszonki; ja zrobiłam ciasto z alergenami, czekoladowe, jeśli ktoś chętny, proszę dać znać, to podam przepis

Kup zanim zniknie! 

Wyprzedaż "100 smakołyków..." - tylko 19 zł! 

4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam łyknąć żelazo, poprawia pamięć i koncentrację :) Ciacho boskie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Kurde bele, przebadali mnie od a do z, okaz zdrowia, żelazo jak u konia, tarczyca książkowa. Może po prostu muszę odpocząć...

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!