wtorek, 20 grudnia 2016

śledź w oleju z cebulą


W domu mojej mamy uprawia się kuchnię prostą, czyli idealną dla alergików. Śledzik podawany na Wigilię wpisuje się tę tradycję i tak trwa. Przepis najprostszy z możliwych - trzy składniki plus pieprz do smaku. Może dlatego jest tak wspaniały?
Weźmy:

kilka płatów śledziowych - licząc po ok. jednym na osobę
średnie cebule - tyle, ile płatów śledzi
zimną wodę*
pieprz do smaku
olej rzepakowy - jak najlepszej jakości

Rybę wymyć pod zimną bieżącą wodą, a następnie zalać lodowatą wodą i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie wodę wylać, a płaty wypłukać pod bieżącą, bardzo zimną wodą. Osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki. Cebule pokroić w kosteczkę, wymieszać z rybą, dopieprzyć do smaku. Przełożyć do słoika i zalać olejem, nie żałując tłuszczu. Odstawić na 24 godziny przed podaniem. Przechowywać w lodówce.

*przyrządzając te śledzie dla NieAlergików moczę płaty w lodowatym mleku, wtedy są jeszcze smaczniejsze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!