PS. Wybaczcie fotę, ale przygotowywanie Wigilii to nie jest idealny moment na robienie zdjęć.
Należy przygotować:
ryba:
500 g filetów rybnych (mintaj, dorsz - u nas dorsz atlantycki)
sok z cytryny
sól, pieprz
warzywa:
3 marchewki
2 cebule
1 pietruszkę
1/2 niedużego selera
słoiczek przecieru
pomidorowego
liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
sól, pieprz mielony i cukier - do smaku
Cebule pokroić w ćwierćtalarki, a marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zeszklić cebulę na oliwie,
dorzucić warzywa, chwilę przesmażać. Dodać przecier, wymieszać, a następnie podlać wodą, dodać przyprawy i udusić - warzywa nie powinny być zbyt miękkie - i doprawić do smaku w razie potrzeby. Rybę oczyścić, polać sokiem z cytryny, posoli, popieprzyć i odstawić na godzinę. Po tym czasie usmażyć na oleju. Przełożyć do szklanego naczynia, obłożyć ciepłymi warzywami i odstawić do wystudzenia, a następnie na noc do lodówki, by się smaki "przegryzły". Można podawać danie na
ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!