poniedziałek, 14 listopada 2016

kremowa zapiekanka z ryby i pora dla NieAlergika


Taka rybka chodziła za mną od pięciu lat. Naprawdę. Takowe danie podano kiedyś u znajomych, a ja nie mogłam, bo karmiłam, potem jakoś zapomniałam (trudno nie zapomnieć, jak się karmi dwa lata), potem zawsze coś i wreszcie... jest. Fit danko to to nie jest, niestety. I śmietana, i masło, i żółtka. Ale zdrowa rybka z jeszcze zdrowszym porem są mi tu rozgrzeszeniem. Pycha - kremowy sos, delikatne mięso i lekko chrupiący por z wierzchu. NieAlergicy, zaprawdę powiadam, raz spróbujecie i się zakochacie, bo w taki sposób przyrządzona ryba pod porem jest najlepsza. Myślałam o tym, żeby zrobić taką zapiekaną rybę, używając śmietany wegańskiej. Myślę, że to się może udać tylko z mlekiem kokosowym, no ale wiadomo, wtedy zbliżymy się do kuchni tajskiej, bardziej niż do swojskiej zapiekanki...
Należy posiadać:

500 g filetów rybnych (u nas dorsz atlantycki)
duży por
sól, pieprz
szczypta skórki startej z cytryny
masło klarowane (łyżka do pora, 2-3 łyżki do ryby)
masło do wysmarowania fory
200 ml śmietanki 30%
1-2 żółtka
sok z cytryny - do skropienia ryby

Rybę oczyścić i pokroić na porcje. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim pokrojonego w plasterki pora. Pora zdjąć z patelni, rozgrzać 2 łyżki masła i usmażyć na nim kawałki ryby - po ok. 3 minuty z każdej strony. Przełożyć je do naczynia, na rybie rozłożyć pora. Śmietanę roztrzepać z żółtkami, doprawić 1/2 łyżeczką soli, pieprzem do smaku, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. Mieszanką zalać rybę z porem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i zapiekać przez 25 minut.

3 komentarze:

  1. Pyszne to danie. Rodzinka zachwycona :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) A u mnie w rodzinie tylko ja jestem jego fanką, w ogóle się nie znają co dobre :D

      Usuń
  2. Ludzie nie lubią zmian w kuchni.,a szkoda

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!