wtorek, 22 listopada 2016
koszyczki z warzywami
Kolejny przepis z mrocznych i przepastnych stronic archikukbuka. Taki trochę fastfood, ale zdrowy i genialny jako przemytnik warzyw. Nie jest to przepis genialny i niezwykły, ale po pierwsze koszyczki są ładne, a po drugie mogą być na wynos, a po trzecie zawszeć to jakieś urozmaicenie, nie wspominając o tym, że warzywka w takim koszyczku od razu lepiej wchodzą. Jeśli podamy koszyczki na kolorowych talerzykach i powtykamy w masę kolorowe łyżeczki - sukces murowany. Wiem, co mówię, bo przetrenowałam.
Musimy mieć:
opakowanie ciasta francuskiego*
ok. 2 szklanki dozwolonych, startych warzyw
1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie - dozwolone przyprawy ziołowe (bazylia, lubczyk etc.)
Ciasto rozłożyć i pociąć na równe kwadraty (wielkość kwadratów zależy od wielkości formy na muffiny). Każdy kwadrat włożyć do zagłębienia formy na muffiny, tworząc "naczynie" dla nadzienia - brzegi "naczynia" powinny wystawać nad brzeg zagłębienia formy. Jeśli nie mamy formy nieprzywierającej, musimy wyłożyć zagłębienia papierem do pieczenia. Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika i upiec "koszyki" według sposobu podanego na opakowaniu ciasta. Gdy wystygną, wyjąć. Przygotować farsz: starte warzywa udusić na maśle i odparować, by masa była nieco zwarta. Doprawić, wymieszać i nałożyć po porcji warzyw do każdego koszyczka.
*wybierając ciasto sprawdzajcie skład, bo niektóre ciasta mają za dobry, czyli są z dodatkiem masła
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A czy istnieje ciasto francuskie bezglutenowe, bez mleka, jajek, masła itd.???
OdpowiedzUsuńOczywiście, jest w ofercie jednej z bardzo popularnych firm produkujących żywność bezglutenową (nie ma też w nim masła ani jajek). Zachęcam do poproszenia o pomoc wujka gugla ;)
UsuńWitam serdecznie, czy ma Pani może przepis na ciasto francuskie/zamiennik dla alergika do zrobienia samodzielnie? Niestety wszystkie ciasta jakie do tej pory spotkalam mają dla nas nieprzyjazny skład.
OdpowiedzUsuńPani Anno, niestety, nie wiem co Wam nie pasuje w kupnych - jeśli gluten, to na rynku jest ciasto francuskie, bezmleczne i bezglutenowe, pewnej znanej firmy ;) Sama też może Pani zrobić, biorąc przepis (z sieci czy książki) na zwykłe i podmieniając masło na margarynę bezmleczną.
Usuń