wtorek, 22 listopada 2016

koszyczki z warzywami


Kolejny przepis z mrocznych i przepastnych stronic archikukbuka. Taki trochę fastfood, ale zdrowy i genialny jako przemytnik warzyw. Nie jest to przepis genialny i niezwykły, ale po pierwsze koszyczki są ładne, a po drugie mogą być na wynos, a po trzecie zawszeć to jakieś urozmaicenie, nie wspominając o tym, że warzywka w takim koszyczku od razu lepiej wchodzą. Jeśli podamy koszyczki na kolorowych talerzykach i powtykamy w masę kolorowe łyżeczki - sukces murowany. Wiem, co mówię, bo przetrenowałam.
Musimy mieć:

opakowanie ciasta francuskiego*
ok. 2 szklanki dozwolonych, startych warzyw
1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie - dozwolone przyprawy ziołowe (bazylia, lubczyk etc.)

Ciasto rozłożyć i pociąć na równe kwadraty (wielkość kwadratów zależy od wielkości formy na muffiny). Każdy kwadrat włożyć do zagłębienia formy na muffiny, tworząc "naczynie" dla nadzienia - brzegi "naczynia" powinny wystawać nad brzeg zagłębienia formy. Jeśli nie mamy formy nieprzywierającej, musimy wyłożyć zagłębienia papierem do pieczenia. Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika i upiec "koszyki" według sposobu podanego na opakowaniu ciasta. Gdy wystygną, wyjąć. Przygotować farsz: starte warzywa udusić na maśle i odparować, by masa była nieco zwarta. Doprawić, wymieszać i nałożyć po porcji warzyw do każdego koszyczka.

*wybierając ciasto sprawdzajcie skład, bo niektóre ciasta mają za dobry, czyli są z dodatkiem masła

4 komentarze:

  1. A czy istnieje ciasto francuskie bezglutenowe, bez mleka, jajek, masła itd.???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jest w ofercie jednej z bardzo popularnych firm produkujących żywność bezglutenową (nie ma też w nim masła ani jajek). Zachęcam do poproszenia o pomoc wujka gugla ;)

      Usuń
  2. Witam serdecznie, czy ma Pani może przepis na ciasto francuskie/zamiennik dla alergika do zrobienia samodzielnie? Niestety wszystkie ciasta jakie do tej pory spotkalam mają dla nas nieprzyjazny skład.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Anno, niestety, nie wiem co Wam nie pasuje w kupnych - jeśli gluten, to na rynku jest ciasto francuskie, bezmleczne i bezglutenowe, pewnej znanej firmy ;) Sama też może Pani zrobić, biorąc przepis (z sieci czy książki) na zwykłe i podmieniając masło na margarynę bezmleczną.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!